image
Sursa foto: gagauzinfo.md

La miez de noapte, deputații găgăuzi au votat o nouă decizie privind panglica negru-oranj; Igor Grosu: Este un exces de zel

Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a votat o lege prin care permite utilizarea panglicii negru-oranj, considerată simbol al războiului din Ucraina și interzisă prin lege.

În cadrul unei ședințe desfășurare noaptea trecută, deputații găgăuzi au condamnat decizia Curții de Apel Comrat care a suspendat un act anterior „cu privire la organizarea evenimentului Panglica Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia”,

După câteva discuții, au adoptat o nouă rezoluție „Cu privire la simbolurile sărbătorii Zilei Victoriei”, permițând folosirea panglicilor negre și portocalii pe 9 mai. Decretul va fi valabil doar o zi - 9 mai 2022, scrie Gagauzinfo.md.

Potrivit sursei, în cadrul ședinței s-au făcut și propuneri pentru a-i ajuta pe locuitorii autonomiei care totuși și-au pus panglica cu pricina cu încălcarea legislației moldovenești să conteste amenzile în instanță.

„Este un exces de zel. Profit de ocazie și îi îndemn pe toți bărbații neamului, de la sud la nord, mai puțină emoție și mai multă compasiune față de cei care au luptat și au plătit cu vieți. Prin asta trebuie să ne manifestăm, nu prin ședințe nocturne să demonstrezi nu știu cui nu știu ce”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul a votat legea care interzice însemnele războiului, inclusiv panglica ”Sf. Gheorghe”, literele ”Z„ și ”V„. Pe 19 aprilie, președintele Maia Sandu a promulgat legea, iar o zi mai târziu, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9.000 de lei, pentru persoane fizice, și cu până la 18.000 mii lei, pentru persoane juridice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: