image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: Moldova se depopulează: Ce acțiuni întreprind autoritățile pentru încurajarea revenirii migranților

Un fenomen nou ne semnalează demografii - din R. Moldova nu mai pleacă neapărat oamenii săraci, ci oamenii cu bani, afectați de calitatea proastă a serviciilor și a infrastructurii publice. Potrivit unui studiu realizat de experții Centrului de Cercetări Demografice, 15% din populația din RM planifică să emigreze în următorii trei ani și într-o proporție mai mare este vorba de bărbați. Una din cinci persoane care vor să emigreze are studii superioare, iar cei mai multi care pleacă sunt de la orașe. Ce acțiuni ar trebui să întreprindă autoritățile pentru a încuraja migrația circulară (când oamenii pleacă, câștigă bani și revin acasă), a fost una din întrebările adresate experților în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Deputatul PAS, Adrian Baluțel, a menționat că migrația circulară are loc inclusiv în mod natural odată cu liberalizarea regimului de vize, care a permis multor oameni să plece la munci sezoniere pentru câteva luni și să revină acasă.

„La nivel de Guvern, migrația circulară este încurajată în primul rând prin programul Pare 1+2. Totodată noi punem accentul pe subvenționarea în domeniul agriculturii. În acest sector avem subvenții pentru micii producători. În această categorie avem multe persoane care dezvoltă afaceri având o gospodărie țărănească, cresc ceva în grădină ori au câteva animale și vând produsele. Este un set de acțiuni pentru oameni care petrec câteva luni peste hotare și restul timpului sunt gata să activeze aici acasă”, a spus deputatul.

La rândul său expertul Eduard Mihalaș a menționat că de regulă migranții când revin investesc banii în consum ori în afaceri. „Ca să atragem persoanele care sunt în alte țări, trebuie să existe acorduri sociale cu cât mai multe țări ca ei să-și poată primi pensiile în RM. Recent a fost lansat și programul „Pare 1+2”. Astfel de programe sunt extrem de necesare, ar stimula întoarcerea migranților și ar contribui la facilitarea deschiderii afacerilor. De fapt, investițiile în afaceri ar fi unul din principalele instrumente prin care autoritățile ar putea atrage persoanele care pleacă”, a spus Mihalaș.

Experții au mai precizat că Guvernul trebuie să creeze programe de recalificare și de reintegrare profesională pentru cei ce revin și să le ofere susținere în deschiderea afacerilor.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: