image
Sursa foto: Jurnal.md

Robu a semnat în 2019 o declarație în susținerea regimului Plahotniuc; Chirtoacă: „Ce caută în funcția de procuror general?”

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, care a fost numit și promovat în această funcție de către actuala conducere a Republicii Moldova, a semnat în anul 2019 o declarație prin care își exprima sprijinul pentru regimul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Fostul edil al capitalei, Dorin Chirtoacă, a distribuit pe rețelele sociale declarația în care figurează și semnătura procurorului general interimar. Chirtoacă subliniază că Robu a semnat respectiva declarație în vremea în care Plahotniuc se pregătea să părăsească Republica Moldova.

„Maia Sandu l-a numit, la propunerea ministrului Litvinenco, pe 6 octombrie 2021, in functia de procuror general interimar, pe procurorul care i-a jurat credinta lui Plahotniuc si mafiei sale pe 13 iunie 2019, cand respectivul deja pierduse puterea si isi facea bagajele, sa fuga”, se arată în postarea fostului primar al capitalei.

El se arată dezamăgit că acest lucru nu este cunoscut de publicul larg.

„Daca eram intr-un stat liber si democratic, toata presa si intreaga societate ar fi vuit pe acest subiect si, deja, ar fi avut loc demisii in lant. La noi toti tac…”, conchide Chirtoacă.

Fostul edil recunoaște însă, în una din postările sale anterioare, că dintodeauna nu a fost de acord ca Dumitru Robu să dețină funcția de procuror general în Republica Moldova, având suspiciuni în privința integrității acestuia.

„Ce cauta azi, unul din ei, care a semnat sub nr. 3, in functia de procuror general? [...] Din vara lui 2019, am batut alarma ca D. Robu nu are ce cauta in functia de procuror general, fie si interimar. Nimenui nu i-a pasat. Pe 6 octombrie 2021, am avertizat-o personal pe presedinta Sandu, sa nu-l propuna la CSP, prin ministrul Justitiei, S. Litvinenco, pe D. Robu la functia de procuror general interimar si sa nu-l numeasca in aceasta functie. Nu a vrut sa auda”, relatează Dorin Chirtoacă.

Maia Sandu l-a numit, la propunerea ministrului Litvinenco, pe 6 octombrie 2021, in functia de procuror general... Publicată de Dorin Chirtoacă pe Marţi, 16 august 2022

Contactată de Jurnal.md, procurora responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a precizat că declarația pe care figurează și semnătura lui Dumitru Robu nu exprimă spirijinul pentru un partid politic și nu include nicio mențiune concretă în susținerea unei forțe sau a unui lider politic.

„Aferent acuzațiilor care se aduc în raport cu semnarea de catre procurori a declarației din iunie 2019, mentionam că documentul respectiv nu contine postulate politice, nu face mentiune despre sustinerea a careva persoane sau opinii politice. În conformitate cu statul atribuit de lege, procurorii nu au susținut și în prezent nu susțin nici un exponent al politicului, iar declarația în sine, nu conține nici o mentiune care ar indica asupra susținerii manifestate de către procurori în privința vreunui partid politic sau persoană concretă”, a declarat Mariana Cherpec.

Aceasta dă asigurări că Procuratura rămâne o instituție independentă și apolitică, care nu admite imixtiuni în desfășurarea activității acesteia.

„În acest context, ținem să asigurăm opinia publică că, Procuratura Republicii Moldova rămâne a fi în continuare o instituție apolitică, independentă de alte puteri în stat, care activează în interesul cetățenilor și a statului, în scopul respectării drepturilor omului, unde procurorii acționează în interesul public și în strictă conformitate cu legea, fără a admite imixtiuni în activitatea sa. Totodată, reiteram că Procuratura in conformitate cu prevederile legale va coopera cu alte autoritati pentru realizarea functiilor sale de contribuire la infaptuirea justitiei”, a încheiat procurora responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: