Potrivit lui, unele acte legislative sunt adoptate având în vedere această declarație și dacă statul s-ar fi aflat într-o situație normală, atunci, probabil, nu ar fi fost necesare asemenea acte. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Totodată, politicianul spune că instituțiile statului vor fi considerate pe deplin libere atunci când în cadrul lor vor fi numiți angajați în baza legii, când vor fi organizate concursuri adevărate și când acești oameni vor servi cetățenii Republicii Moldova, dar nu un anumit clan sau vreun partid politic. „Pentru mine un moment important este ca oamenii care s-au aflat în funcții nu doar să demisioneze și să primească compensații”, spune Alexadru Slusari, dând de înțeles că aceștia trebuie și să fie trași la răspundere.

„Mă întreb de ce frânează soluționarea problemei uzurpării puterii în cazul Curții Constituționale?. Acești șase judecători și-au anulat deciziile, au demisionat, există verdictul Comisiei de la Veneția. Aceste decizii au servit motiv pentru ulterioarele acțiuni: protestatari la instituții, refuzul de a preda puterea, presiuni, mitinguri, curcani, tot ce am văzut a avut drept punct de pornire deciziile CC. Eu, ca cetățean și deputat, am o întrebare – de ce împotriva acestor șase judecători nu au fost intentate procese penale? De ce ei sunt la libertate?”, se întreabă vicepreședintele Parlamentului.

Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova a fost adoptată de noul Parlament pe data de 8 iunie.