image
Sursa foto: parlament.md

Igor Grosu: Parlamentarii danezi vor analiza includerea RM pe lista Agenției Daneze pentru Dezvoltare Internațională

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat într-o vizită de lucru în Danemarca, s-a întâlnit la Copenhaga cu reprezentanți ai principalelor companii energetice daneze, președintele Confederației industriilor daneze, dar și vicepreședintele și membrii Comisiei pentru politică externă a Parlamentului danez.

Principala temă de discuție a fost criza energetică. Interlocutorii au făcut un schimb de idei despre reziliența energetică și experiența daneză în domeniu. Igor Grosu a menționat că, în ultimul an, Republica Moldova depune eforturi consistente pentru consolidarea securității energetice și diversificarea surselor noastre energetice, iar orice sfat din partea țărilor dezvoltate este util. „Suntem foarte interesați de politicile Danemarcei de eficiență energetică, cea regenerabilă, în mod special – panouri solare, turbine eoliene etc”. În context, șeful legislativului a lansat invitația unui grup de oameni de afaceri să vină la Chișinău să investească în energia regenerabilă.

În cadrul întâlnirilor a fost abordat și subiectul referitor la sporirea relațiilor comerciale și a investițiilor daneze. Președintele Parlamentului a dat asigurări că RM este deschisă pentru investiții și este în așteptarea investitorilor din Danemarca.

Despre politica externă a Republicii Moldova Președintele Parlamentului a discutat cu vicepreședintele Comisiei politică externă a Parlamentului Danemarcei, Aastrup Jensen. Șeful legislativului a precizat că, odată cu obținerea statutului de țară candidată la UE, Republica Moldova s-a angajat plenar în procesul de reformare a țării. „Înțelegem că procesul de integrare europeană este de durată și suntem pregătiți să acționăm pentru a le oferi cetățenilor un viitor în marea familie europeană. M-am bucurat să aud că parlamentarii danezi s-au angajat să analizeze repunerea Republicii Moldova pe lista de priorități a Agenției Daneze pentru Dezvoltare Internațională (DANIDA), ce ar oferi posibilitatea țării noastre de a beneficia de mai multe proiecte importante pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a subliniat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Regatul Danemarcei, în perioada 5-8 septembrie 2022.

Noutăţile partenerilor

comentarii: