image
Sursa foto: Reuters

Băncile comerciale, în stare de alertă privind riscul unor atacuri cibernetice din partea Rusiei

Autoritățile europene și cele americane au pus băncile comerciale în stare de alertă privind riscul unor atacuri cibernetice din partea Rusiei. Se așteaptă ca aceasta să reacționeze astfel la sancțiuni economice care ar urma unei invazii a Ucrainei.

Potrivit Reuters, Departamentul pentru Servicii Financiare din New York a emis o alertă la sfârșitul lunii ianuarie, avertizând băncile comerciale și instituțiile de finanțare că sunt posibile represalii sub forma unor atacuri cibernetice venite din Rusia, în cazul unor sancțiuni ce ar fi declanșate de o invadare a Ucrainei.

Este de așteptat ca sancțiunile occidentale să meargă până la scoaterea Rusiei din sistemul internațional de plăți, prin retragerea codului SWIFT, scrie Biziday.

Și Banca Centrală Europeană pregătește băncile pentru un posibil atac cibernetic. Pe măsură ce tensiunile de la granița Ucrainei cresc, BCE le-a cerut băncilor comerciale din Europa să desfășoare simulări de reacție rapidă la posibile atacuri cibernetice și se implică în auditarea sistemelor acestora de apărare.

BCE, care a evidențiat în trecut preocuparea pentru securitatea cibernetică drept una dintre prioritățile sale, a refuzat să comenteze informațiile publicate de Reuters.

La începutul acestui an, mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost lovite de un atac cibernetic care le-a scos temporar din funcțiune, lăsând în urmă un avertisment: “Temeți-vă! Așteptați-vă la ce este mai rău!” Serviciul de informații al Ucrainei (SBU) a declarat ulterior că atacul a fost desfășurat de grupuri de hackeri asociate cu serviciile ruse de informații. Microsoft a comunicat apoi că atacul respectiv a fost mult mai grav decât s-a crezut inițial.

Noutăţile partenerilor

comentarii: