image
Sursa foto: REUTERS/Eduardo Munoz

New York: Protest uriaș înaintea summitului ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă

Zeci de mii de oameni au mărșăluit în Manhattan pentru eliminarea combustibililor fosili, înaintea summitului ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă.

Demonstranții au afișat pancarte pe care scria “Stop folosirii combustibililor fosili”, “Declarați urgență climatică” sau “Nu am votat pentru incendii și inundații”.

Au cerut liderilor mondiali care se reunesc, începând de luni, să găsească o modalitate de eliminare treptată a combustibililor fosili, subliniind rolul lor în accelerarea schimbărilor climatice, scrie Biziday.

Summitul ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă urmărește adoptarea unui “plan global de salvare”, potrivit secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Acesta a remarcat că doar 15% dintre obiectivele de dezvoltare durabilă adoptate în 2015 ar mai putea fi atinse, iar în unele domenii lucrurile s-au înrăutățit, nu s-au îmbunătățit.

Pentru atingerea în 2050 a obiectivului de emisii de carbon net-zero (care presupune ca emisiile în atmosferă să fie egale cu cele de carbon extras din atmosferă), este esențială eliminarea utilizării combustibililor care nu pot avea emisiile captate sau compensate.

Un raport al ONU, publicat recent, arată că țintele Acordului de la Paris din 2015 au fost ratate, iar gazele cu efect de seră generate de arderea cărbunelui și a hidrocarburilor produc deja uragane, valuri de căldură, inundații, incendii de vegetație și secetă, observate în prezent în întreaga lume. În următorii cinci ani există șanse semnificative de a depăși punctul critic al unei creșteri a temperaturii medii globale de +1,5 grade Celsius față de era preindustrială.

Zecile de mii de oameni care au mărșăluit duminică la New York au fost strânși de aproximativ 700 de organizații și grupuri de activiști de mediu din întreaga lume. Dar, de la Adunarea Generală ONU de la New York, vor lipsi lideri ai unor țări mari poluatoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: