image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: A fost dat startul înregistrării pentru compensații la energie; Anul acesta sunt șapte categorii de vulnerabilitate

Începând cu miercuri, 1 noiembrie, este deschisă înregistrarea cetăţenilor pe platforma compensatii.gov.md, pentru a beneficia de compensaţii la energie în sezonul rece 2023-2024. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a susținut o conferință de presă unde a oferit mai multe detalii despre procedura de înregistrare în sistemul informaţional şi modalitatea de acordare a compensaţiilor.

Programul de compensații la energie „Ajutor la contor” cuprinde anul acesta două tipuri de compensații: compensație în factură la gaze naturale, energie termică și energie electrică și o compensație sub formă de plată monetară lunară (timp de cinci luni) în valoare de 800 de lei.

Exista 7 categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate. Două noi categorii au fost incluse ca cele mai vulnerabile persoane să poată beneficia la maxim de compensațiile oferite de Guvern, iar APRA a fost majorat de la 700 la 800 de lei.

Cetățenii se pot înregistra de pe 1 noiembrie până pe 25 noiembrie inclusiv. Cei care nu vor reuși să depună cererile până pe 25 noiembrie se vor putea înregistra și mai târziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Anul acesta, persoanele care nu se vor înregistra în sistem nu vor beneficia de compensații.

Există două modalități de înregistare: 1) Completarea cererii online sau 2) Înregistrarea prin intermediul unui asistent social sau bibliotecar.

„Pentru ca să vă înregistrați pe platforma de compensații, este important să aveți documentul de identitate, dar și al tuturor membrilor din familie, factura la energie electrică și factura la sursa de energie cu care vă încălziți în mod principial... Dacă în gospodărie sunt persoane studente, acest lucru trebuie să fie bifat în cerere. Un alt element nou în acest an este că, dacă v-ați înregistrat în sistem anul trecut, pe anumite câmpuri informația va fi precompletată. Dar reiterez faptul că deși v-ați înregistrat anul trecut și în acest an trebuie să vă înregistrați în sistem... Am făcut o estimare internă în cadrul ministerului. Procesul de înregistrare pentru o gospodărie cu două sau trei persane durează până în 15 minte, cu condiția că toate documentele sunt cu dumneavoastră”, a declarat ministrul Muncii.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat: „UE este aproape de cetățenii Republicii Moldova. Deja al doilea an la rând, UE sprijină Guvernul să ajute gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturi în sezonul rece. Criza energetică provocată de Rusia a afectat puternic țările UE. Cu toate acestea, UE a găsit resursele necesare ca să sprijine R. Moldova... Suntem solidari cu Moldova”.

Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat și contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare. Anul trecut, peste 895 000 de gospodării din țara noastră au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale;

În cazul în care aveți întrebări, contactați autoritățile la centrul de apel 080005000 sau pe adresa de email: [email protected].

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: