image
Sursa foto: jurnal.md

Complexul „Cimitirul Eroilor” urmează a fi inclus în Registrul Monumentelor, ocrotite de stat; Proiectul, avizat de MECC

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a avizat cu o majoritate de voturi proiectul de hotărâre „Cu privire la includerea „Cimitirului Eroilor” în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Anunțul a fost făcut de deputata Platfromei DA, Maria Ciobanu.

„Noi, autorii proiectului de hotărâre: Igor Munteanu, Vasile Năstase și subsemnata suntem conștienți de faptul că mai avem mult până când vom putea spune că autoritătile responsabile au găsit soluția acceptabilă pentru acei care au privatizat o parte din teritoriul „Cimitirului Eroilor” cu intenția de a construi edificii pe osemintelele eroilor câzuți în cele două războaie mondiale. Mizăm mult și pe consilierii municipali, care pot propune un teren echivalent ca mărime proprietarului terenului, astfel făcându-ne toți datoria sacră față de acei care își găsesc somnul de veci în acest cimitir”, a scris deputata într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.

Amintim că în acest Cimitir își dorm somnul de veci peste 500 de eroi români din cele 2 conflagrații mondiale, alături de alte mii de ostași ruși, maghiari, cehi, francezi, germani și italieni.

Anterior deputatul Igor Munteanu, unul din autorii proiectului, a anunțat că a obținut un set de documente noi din partea autorităților din România care atestă importanța acestui obiectiv istoric.

Documentele oferite de ambasadorul Daniel Ioniță, atestă statutul interbelic al Cimitirului de Onoare al Eroilor din Municipiul Chișinău. Potrivit deputatului, includerea Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor” în Registrul Monumentelor ocrotite de stat (HP N.1531/1993) este singura cale de a-i da un statut legal demn de sacrificiul înaintașilor noștri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: