Directorul Comisiei Europene pentru Vecinătatea Estică a UE, Lawrence Meredith, a fost astăzi la Cahul pentru a se întâlni cu autoritățile locale, pentru a vizita incubatorul local de afaceri înființat recent cu sprijinul UE și pentru a se întâlni și discuta cu studenții Universității din Cahul.

„Sprijinul UE pentru Republica Moldova se concentrează pe aducerea de beneficii tangibile vieților cetățenilor din toată țara. Noi deja am realizat foarte multe, lucrând cu regiunile din Moldova, însă dorim să facem mai multe pentru a oferi cetățenilor oportunitatea de a trăi și lucra în regiuni precum Cahul și Ungheni”, a declarat Lawrence Meredith, în timpul vizitei.

UE intenționează să-și consolideze în continuare activitatea comună cu autoritățile locale din regiunile Cahul și Ungheni pentru a asigura dezvoltarea și creșterea economică durabilă. În acest sens, sporirea sprijinului UE acordat organizațiilor neguvernamentale locale va duce la o participare mai activă a comunităților locale, asigurând accesul la servicii publice și infrastructură mai bună. Sprijinul UE se va concentra, de asemenea, pe crearea mai multor oportunități de angajare pentru bărbați și femei din regiuni prin investiții la scară mică și pe aducerea mai multor inovații prin promovarea start-up-urilor.

Cooperarea Uniunii Europene în Republica Moldova are ca scop să aducă beneficii cetățenilor Moldovei. Rezultatele concrete obținute includ următoarele: Oferirea sprijinului pentru 5,000 de întreprinderi, creând peste 1500 locuri noi de muncă; Facilitarea oportunităților de afaceri prin înființarea a 8 incubatoare de afaceri în toată țara, inclusiv unul în Cahul; reabilitarea a 700 kilometri de drumuri în întreaga țară; îmbunătățirea eficienței energetice a grădinițelor, școlilor, liceului din regiunea Cahul, permițând reducerea facturilor pentru gaz/energie; reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare pentru peste 14 000 locuitori din Cahul și satele învecinate.