image
Sursa foto: AP

Kievul caută să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale via Polonia

Kievul caută să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale via Polonia ca un prim pas în cadrul discuţiilor ce au loc azi la Varşovia, a anunţat ministrul agriculturii ucrainean. Se întâmplă după ce Polonia şi Ungaria au anunţat sâmbătă interdicţii la unele importuri din Ucraina, fapt care a dus la prăbușirea prețurilor în regiune. Acțiunile statelor Uniunii Europene sunt inacceptabile, a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor. Preşedintele partidului de guvernământ polonez ”Lege şi Justiţie”, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă. ”În ce priveşte cifrele, tot ceea ce a trecut graniţa poloneză din Ucraina constituie în jur de 10% din totalul mărfurilor alimentare exportate de Ucraina”, a afirmat ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski. Potrivit acestuia, livrările spre Ungaria au reprezentat circa 6% din exporturile agricole ale Ucrainei. Solski a mai afirmat că va avea discuţii suplimentare în România, miercuri, şi în Slovacia joi.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Comisia Europeană a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

Agricultorii polonezi au protestat față de intrarea în țară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care „nu au densitatea și calitatea” cerute producătorilor locali. Ei cer acum aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condițiile în care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.

Tot sâmbătă, guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, s-a alăturat Poloniei în privința interzicerii importului de cereale din Ucraina, arătând că situația creează pagube majore fermierilor maghiari, scrie Reuters. Ungaria nu a dat detalii despre când va intra în vigoarea interdicția importului de cereale și alte produse alimentare, dar a precizat că va dura până la sfârșitul lunii iunie.

Premierii din România, Ungaria, Slovacia, Polonia și președintele Bulgariei au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne, scrie Digi24. Între timp, Comisia Europeană a criticat dur decizia Ungariei și a Poloniei. Acțiunea unilaterală privind comerțul de către statele membre ale Uniunii Europene este inacceptabilă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ucraina și-a exprimat regretul privind decizia Poloniei de a interzice importurile, spunând că „rezolvarea problemelor prin decizii drastice, unilaterale, nu va accelera o remediere pozitivă a situației”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: