image
Sursa foto: AP

Lisabona, sub cod roşu de caniculă; Sunt așteptate temperaturi de până la 41 de grade

Capitala Portugaliei, Lisabona, se află în acest weekend sub cod roşu de caniculă, emis vineri de Agenţia naţională de meteorologie, fiind prognozate temperaturi care ar putea atinge 41 de grade Celsius în ultima zi a vizitei papei Francisc în această ţară, transmit Reuters și Agerpres.

Papa Francisc a sosit miercuri la Lisabona în cadrul vizitei sale în Portugalia dedicată Zilei Mondiale a Tineretului (ZMJ), o adunare la care participă sute de mii de catolici şi care se desfăşoară o dată la trei ani într-un alt oraş. Evenimentul se va încheia cu o liturghie papală, duminică.

Liturghia urmează să fi oficiată în Parque Tejo, pe malul fluviului Tejo, o zonă deschisă, lipsită de umbră, la eveniment fiind aşteptate peste 1 milion de persoane, conform autorităţilor.

Participanţii la ZMJ au primit ce au organizatorii au denumit "trusa pelerinului", care include o pălărie şi o sticlă de apă reutilizabilă.

Agenţia de meteorologie IPMA a emis pentru acest weekend un cod roşu care vizează Lisabona între orele 10:00 şi 18.00 ca urmare a "persistenţei unor temperaturi extrem de ridicate". Liturghia de duminică va dura două ore, de la 9:00 la 11:00.

Înaintea evenimentului de închidere, papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, s-a deplasat sâmbătă dimineaţă la celebrul sanctuar catolic din Fatima. Liderul de la Vatican urmează să oficieze sâmbătă seară o slujbă la Parque Tejo.

IPMA a anunţat că temperaturile ar putea atinge sâmbătă 36 de grade Celsius şi chiar 38 de grade Celsius la Fatima şi Lisabona.

August este de obicei cea mai călduroasă lună a anului în Portugalia. Cea mai ridicată temperatură medie înregistrată în august la Lisabona a fost de 28 de grade Celsius.

Vremea extremă din iulie a făcut ravagii pe întreaga planetă, cu temperaturi record în China, Statele Unite şi unele zone din sudul Europei, provocând incendii, penurie de apă şi o creştere a numărului de cazuri de spitalizări asociate căldurii.

Portugalia se află în alertă maximă pentru incendii, peste 500 de pompieri luptându-se cu flăcările care au izbucnit vineri după-amiază într-o zonă împădurită din districtul Castelo Branco din centrul ţării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: