image
Sursa foto: Economedia

Vadim Ceban: Grație împrumutului acordat de Energocom, Moldovagaz va achita datoria curentă față de Gazprom

Președintele întreprinderii moldo-ruse „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a comentat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale care a dispus ca Energocom să-i ofere Moldovagaz-ului un credit de peste un miliard de lei pentru achitarea datoriilor curente față de gigantul rus Gazprom.

Vadim Ceban a scris într-un mesaj pe contul său de Telegram că Moldovagaz avea o restanță față de Gazprom în mărime de aproximativ 54 milioane dolari sau 1 miliard 50 de milioane de lei. Astfel, Moldovagaz s-a adresat către Comisa pentru Situații Excepționale cu o solicitare de amânare a achitării TVA-ului pentru gazele livrate, ceea ce constituie circa 392 milioane lei. Totodată, compania moldo-rusă a solicitat amânarea achitării obligațiilor de plată de peste 120 milioane lei.

„Cea mai importantă decizie a CSE a fost cea cu privire la efectuarea unei tranzacții de împrumut între Energocom și Moldovagaz. Datorită acestei sume, vorbim de 1,05 miliarde lei, Moldovagaz va avea posibilitatea de a achita integral datoria actuală față de Gazprom”, a scirs Ceban în mesajul său.

Precizăm că astăzi, 19 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat câteva decizii pentru a asigura securitatea energetică a țării. Mai exact, compania de stat Energocom va împrumuta întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz peste un miliard de lei, în gaj fiind pus tot capitalul social al SRL „Moldovatransgaz”. Se întâmplă în contextul în care la 20 octombrie expiră termenul până când Moldovagaz trebuie să achite către Gazprom avansul de 50% din consumul de gaz pentru luna octombrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: