image
Sursa foto: Jurnal.md

PSRM a contestat Legea pre-vetting la Curtea Constituțională; Reacția Ministerului Justiției

Socialiștii s-au adresat la Curtea Constituțională, cerând să fie verificată constituționalitatea Legii care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că regretă faptul că „Partidul Socialiștilor, contrar propriilor declarații și chiar angajamente electorale, se arată atât de ostil reformei justiției” .

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a declarat că la elaborarea așa-numitei legi pre-vetting n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și au fost încălcate mai multe norme constituționale. Potrivit lui, prin această lege se atentează la independența instanțelor judecătorești și la independența justiției. În Constituție e prevăzut clar că există separația puterilor în stat. În opinia sa, procedura de „pre-vetting” încalcă acest principiu, transmite IPN.

Vasile Bolea a precizat că existența unei comisii care se va ocupa de preselecția candidaților în CSM și CSP este neconstituțională deoarece nu este prevăzută de Constituție. Astfel se atentează la prerogativele Adunării Generale a Judecătorilor și Adunării Generale a Procurorilor, care urmează să aleagă din rândurile sale membrii în Consiliul Superior al Procurorilor și în Consiliul Superior al Magistraturii.

Drept reacție, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că nu poate interpreta gestul socialiștilor altfel decât că îi aranjează sistemul corupt, care a dus țara în prag de colaps. „Afirmația că „pre-vettingul” ar fi încălcat principiul separării puterilor în stat denotă o neînțelegere profundă a principiilor ce stau la baza legii supreme. „Pre-vettingul” a fost expertizat de Comisia de la Veneția și vine să îmbunătățească calitatea actului de justiție în Republica Moldova”, a subliniat ministrul.

Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor prevede crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: