Site-ul organizației, Ende Gelande, o prezintă pe politiciana Valentina Buliga, cu adresa Chișinău, strada Gheorghe Tudor 3, sediul Casei Naționale de Asigurări Sociale. Buliga a deținut funcția de director al acestei instituții în perioada decembrie 2018–iunie 2019.

BuligaBuliga

Ende Gelände a intrat în atenția presei din Germania după manifestațiile din 2015, când un grup de 1.500 de persoane au pătruns pe teritoriul minei Garzweiler, proprietate a companiei RWE cu sediul la Essen, Renania de Nord. Potrivit publicației britanice theguardian.com, în 2017, peste 3,000 de activiști, îmbrăcați în veste de hârtie albă și purtând saci cu paie ca mijloc de protecție împotriva bastoanelor polițiștilor, au ocupat o altă mină și o centrală electrică în Welzow-Süd, estul Germaniei.

Activiștii critică vehement autoritățile de la Berlin pentru că, în pofida declarațiilor despre explorarea surselor de energie verde, continuă să investească în extragerea „energiei negre”, în special a cărbunelui.

BuligaBuliga

Contactată de Centrul de Investigații Jurnalistice, Valentina Buliga a calificat datele registrului german „drept o făcătură a cuiva”. „Doamne ferește! Nu am fost niciodată protestară în afară de evenimentele organizate de formațiunea din care fac parte [PDM].”

Valentina Buliga a fost aleasă în 2005 deputată în Parlamentul Republicii Moldova. Între 2009 și 2015, a deținut în mai multe guverne funcția de ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În 2014–2018, a obținut un nou mandat de deputat în Parlamentul R. Moldova.