image
Sursa foto: Foto simbol

Ioana Britcaru, pensionară: „Bine că nu s-au greșit și nu ne-au majorat nouă pensia, dar lor salariile”

Deputații PD și PSRM, votând împreună legea bugetului pe 2020, au strecurat un amendament pentru a mări salariile parlamentarilor, de la 14.000 de lei, la 18.000 de lei, cu 30 la sută. Majorarea salariilor deputaților a stârnit un val de reacți negative, mai ales în rândul pensionarilor, care supraviețuiesc lunar cu mai puțin de 2000 de lei.

Ioana Britcaru, pensionară din Nisporeni ne spune că nici nu poate număra atâția bani (4000 de lei).

„Bine că nu s-au greșit și nu ne-au majorat nouă pensia, dar lor salariile. Noi, pensionarii nici nu putem număra atâția bani, ei se gândesc numai la ei. Nouă ne majorează cu 3, 4 %, iar lor cu mii de lei. Nici la biserică nu te poți duce, dacă n-ai vreo 50 de lei în buzunar, ți-i rușine”, menționează femeia.

Ioana Britcaru a ieșit la pensie la vârsta de 57 ani având o pensie de 500 lei. În prezent femeia primește lunar 1.267 de lei pensia, 180 de lei compensație și 500 de lei pentru că a fost deportată în Siberia, unde s-a și născut.

În total aproximativ 2000 de lei lunar, dintre care doar 400 de lei merg pentru medicamentele pe care trebuie să le i-a zilnic după ce a suferit acum câțiva ani un ictus cerebral. Doamna Ioana ne spune că face economie absolut la tot, butelia de gaz o folosește doar la sărbători.

„Facem focul cu ciocleje și facem și mâncare. Numai fasolele sunt ale mele, în rest totul cumpăr. Când primesc pensia mă duc la Nisporeni și cumpăr ce-i mai ieftin, iar la sfârșitul lunii nu prea avem produse”, se plânge pensionara.

Chicu susține că nu va susține reducerea salariilor deputaților

Deputații PD și PSRM, votând împreună legea bugetului pe 2020, au strecurat un amendament pentru a mări salariile parlamentarilor, propunerea a fost a deputatului democrat, Vladimir Cebotari. Acesta susține că salariile funcționarilor din Parlament ar fi disproporționate.

„Dacă vă aduceţi aminte de creşterile care au fost realizate în 2018 - 2019, tot noi am realizat acele creşter, dar la acea etapă a fost probabil comisă o eroare şi atunci au fost afectaţi cei care lucrează în parlament”, a menționat acesta, specificând că inițiativa a fost votată de toate fracțiunile parlamentare.

Vice-speakerul Vlad Bătrâncea, a anunţat, neaşteptând încheierea şedinţei Parlamentului, că va iniţia anularea majorării, cu precizarea că salariile vor fi mărite doar pentru angajaţii din legislativ, nu şi pentru deputaţi.

Prim-ministrul Ion Chicu a spus că nu va susține reducerea salariilor deputaților. Asta după ce socialiștii au anunțat că au înregistrat un proiect de lege în acest sens.

„Nu voi veni niciodată cu aviz pozitiv la inițiative de diminuare a salariilor, indiferent ale cui sunt. Dacă vă referiți concret la deputați, mereu salariile deputaților sunt ori echivalente cu ale miniștrilor, ori mai mari. La noi a fost un decalaj mare, instituit în decembrie 2018, când deputaților li s-a stabilit un salariu mult mai mic decât al miniștrilor”, a menționat Ion Chicu.

Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în Moldova erau înregistrați 700 887 de beneficiari de pensii, ale căror pensie medie era de 1 895,07 de lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 de mii de persoane primesc pensia sub minimul de existență (în primul semestru al anului 2019 – 2028 lei).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: