Potrivit anchetatorilor ruși, organizația criminală și-ar fi început activitatea în 2012, iar printre oamenii care ar fi coordonat-o, la indicațiile lui Plahotniuc, ar fi fost interlopul Oleg Pruteanu și fostul deputat PD Constantin Țuțu.

Gruparea ar fi activat făcut contrabandă cu hașiș din Africa de Nord, printr-un canal imens. Hașișul din Africa de Nord era adus în țările CSI, tranzitând statele Uniunii Europene, urmând să fie comercializat ilegal inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Astăzi, anchetatorii Departamentului de Investigații din cadrul Ministerului de Interne al Rusiei l-au pus sub acuzare, în absența acestuia, pe Vladimir Plahotniuc și pe Constantin Țuțu. Cei doi sunt acuzați în infracțiunea prevăzută de articoul 210, al Codului Penal al Federației Ruse, precum și în 28 de cazuri de contrabandă și de vânzare a substanțelor narcotice în proporții deosebit de mari.

Anchetatorii ruși a pornit un proces penal în privința liderilor și membrilor unei comunități criminale transnaționale, care a organizat un canal de contrabandă cu cantități deosebit de mari de droguri. Hașișul din Africa de Nord era adus în țările CSI, tranzitând statele Uniunii Europene, urmând să fie comercializat ilegal inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.