image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Autoritatea Națională de Integritate a inițiat controlul averii și al intereselor personale în privința Allei Dolință

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat un control în privința Allei Dolință, fost deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Acțiunea are la bază o sesizare anonimă, în care se arată că Alla Dolință nu ar fi declarat un apartament în orașul Londra și ar fi omis din lista obligațiilor declararea unor active obținute de soțul său. Alla Dolință nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta situația.

Potrivit sesizării, Alla Dilință ar deține în proprietate un apartament în Londra, pe care nu l-ar fi indicat în declarațiile de avere și interese personale depuse la ANI. Totodată, nu ar fi indicat nici faptul că soțul acesteia ar deține 34 la sută din capitalul social al „Bqs-Elit Vin” SRL. La fel, ar fi omis și declararea altei cote, de 100% din capitalul social deținut de acesta în cadrul altei companii.

În vara anului trecut, Alla Dolință a renunțat la mandatul de deputat și s-a retras din PSRM, nefiind de acord cu metodele și retorica partidului privind războiul din Ucraina.

În declarația de avere și interese personale depuse de Dolință la încetarea mandatului, ea a declarat că în anul trecut a obținut venituri din salariu și indemnizații, și compensații de la Parlament, în sumă totală de peste 315 de mii de lei. Ea a inclus venitul soțului, de peste 20 de mii de lei, din salariul încasat de la compania pe care o conduce, Euro LPG SRL.

La capitolul bunuri imobile, Alla Dolință a declarat un apartament de peste 155 de metri pătrați, dobândit în 1999 cu peste 754 de mii de lei și un apartament de aproape 65 de metri pătrați, moștenit de soțul ei în 2015. Din declarație nu este clar dacă unul dintre aceste bunuri imobile este amplasat în capitala Marii Britanii, unde, potrivit sesizării, Alla Dolință ar deține un apartament.

Familia Dolință mai deține și două automobile. Un Toyota Cruicer, achiziționat în 2007 cu 450 de mii de lei și un Porche Cayenne, cumpărat cu aproape 100 de mii de lei în anul 2011, când a fost produs.

La câteva luni distanță de la renunțarea la mandat, în decembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre punerea sub învinuire a Allei Dolință pentru fals în acte publice şi implicare în schemele de finanțare ilegală a Partidului Socialiștilor. Asta după ce s-a constatat că atât Alla Dolinţă, cât și soțul acesteia, Igor Dolință, erau unii dintre cei mai generoși sponsori ai partidului din care făcea parte. În campania prezidențială din 2016, familia Dolință a transferat pe contul electoral al candidatului PSRM peste 118 mii de lei. Contribuția lor este totuși de peste cinci ori mai mică față de cea din electorala pentru alegerile parlamentare din 2014, când familia a făcut donații de 518 mii de lei, deși veniturile declarate pentru anii 2012-2013 erau de circa 93 de mii de lei, potrivit declarației de avere depuse la CEC. În 2018, Alla Dolinţă şi soţul său au donat peste 68 de mii de lei pentru aceeași formațiune.

Alla Dolință este deputatul, care în octombrie 2020 a apărut la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități desfășurată online, într-un restaurant, în timp ce mânca zeamă și vorbea la telefon. Membrii comisiei discutau pe marginea proiectului privind sistemul de pensii, urmând să aibă loc procedura de vot pentru avizarea proiectului, iar deputatul Dolință a apărut fluturând cu lingura în zeama abia adusă. Momentul a stârnit amuzament în rândul deputaților. Colegul ei de partid, de atunci, Vasile Bolea, i-a urat ”poftă bună” și a îndemnat-o să deconecteze camera video.

Noutăţile partenerilor

comentarii: