image
Sursa foto: agora.md

Curtea de Apel a decis: Un imobil cu 13 etaje în parcul Ștefan cel Mare; Năstase: NU vom lăsa ca decizia să intre în vigoare

Curtea de Apel Chișinău a decis că „Regata Imobiliare”, succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL, poate privatiza terenul unde în prezent se află cafeneaua Guguță. Prin aceeași decizie, compania își menține și dreptul de a construi un imobil cu 13 etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, afirmă că decizia va fi atacată. „Vom cere contestarea acestei decizii la Curtea Supremă de Justiție în termenii stabiliți de lege. Nu vom lăsa ca această hotărâre să intre în vigoare așa cum își dorește clanul mafiot Plahotniuc-Dodon”, a declarat Andrei Năstase.

Decizia luată de judecătorii Lidia Bulgac, Silvia Gârbu și Grigore Dașchevici este definitivă și executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni de la data comunicării deciziei integrale, scrie Ziarul de Gardă.

Judecătorii au respins cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

Regata Imobiliare SRL (succesor în drepturi procedurale a firmei „Finpar Invest”, controlată de familia lui Vladimir Plahotniuc) poate construi un imobil cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță din centrul capitalei și are dreptul de a privatiza terenul aferent.

„Instanța de judecată a depășit limitele legale și ale bunului simț și permite construcția unui imobil cu 13 nivele. Ceea ce se întâmplă in domeniul imobiliar este exemplu potrivit pentru a înțelege cu exactitate cum ne-au furat până acum și continuă să ne fure. Aceste decizii ale instanțelor de judecată, aceste acțiuni de demolare ale unor imobile într-un timp foarte scurt denotă faptul că guvernarea încă nu și-a rezolvat o serie de mârșăvenii la adresa orășenilor și iată de ce amână validarea mandatului”, a declarat primarul ales al capitalei.

„Vom examina decizia Curții de Apel, vom verifica toate aspectele, atât în ceea ce ține de legalitate, dar și oportunitate și putem să vă asigur pe această cale că oportunitatea nu o poate decide instanța de judecată. În toată lumea civilizată, oportunitatea a rămas la discreția autorităților și nu a instaței de judecată. Instanța verifică doar legalitatea. Cunoaștem foarte bine în interesul cui au activat în ultimul timp instanțele judecătorești. Vom cere contestarea acestei decizii la Curtea Supremă de Justiție în termenii stabiliți de lege. Nu vom lăsa ca această hotărâre să intre în vigoare așa cum își dorește clanul mafiot Plahotniuc-Dodon. După ce a pus stăpânire pe bănci, pe companii de asigurări, pe media, a intrat și în domeniul imobiliar prin intermediul căruia ne sufocă, ne ocupă parcurile, ne ocupă terenurile de joacă, de sport, terenurile dintre curți, terenurile agricole pe care le transformă în terenuri pentru construcții. Acest lucru trebuie încetat. O vom putea face eficient doar rămânând uniți și solidare cu societatea deșteptată a RM, în special a locuitorilor suburbiilor și capitalei”, a adăugat Andrei Năstase.

Amintim că, în august 2017, Finpar Invest, companie controlată prin intermediari de Plahotniuc, a vândut cafeneaua „Guguță” situată în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Guguță a ajuns în proprietatea firmei „Regata Imobiliare” SRL, care aparține unei alte firme, „Biotehnos” SRL, fondată de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii.

Firma „Regata Imobiliare” este și proprietara a două terenuri în sectorul Ciocana, mun. Chișinău, pe care urmează a fi construită o zonă comercială care va găzdui inclusiv primul magazin Kaufland din R. Moldova. Astfel, Regata Imobiliare devenea succesoarea în drepturi a „Finpar Invest”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: