Potrivit documentului, zilele de luni vor fi sanitare. De asemenea, se interzice accesul copiilor până la șapte pe teritoriul piețelor. În continuare este interzis comerțul ambulant în preajma lor. De asemenea, din 1 iulie centrele comerciale din municipiul Chișinău vor activa după programul obișnuit, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infecției COVID-19.

Mai mult, din iulie 2020 se reiau activitățile economice, cu excepția celor prevăzute în p. 4 al Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, cu respectarea obligatorie a măsurilor generale de sănătate publică.

În context, e de menționat că până la 15 iulie 2020, se suspendă activitatea zonelor de agrement din municipiul Chișinău, incluse în codul CAEM 93.21 și organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire etc.), în orice instituție, indiferent de statut, public sau privat.

Până la mijlocul lunii iulie sunt interzise și următoarele activități: activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor și de dans, indiferent de denumire de firmă.

Tot până la 15 iulie este interzis: scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chișinău; aflarea în locuri publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane; aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă; aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, de sport și zone de agrement; activitatea centrelor de reabilitare/recuperare balneosanatorială; activitatea procesului educațional; activitatea taberelor de odihnă a copiilor; organizarea și desfășurarea tuturor activităților /competițiilor municipale cu caracter cultural și sportiv.

Amintim că recomandările către cetățeni și persoane juridice de orice fel, privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 se referă la: asigurarea respectării distanței sociale; purtarea măștilor de protecție în transportul public, spații comerciale, spații publice închise și deschise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică; respectarea regulilor de igienă a mâinilor; respectarea regulilor de igienă respiratorie. Eticheta tusei și strănutului; respectarea strictă a regimului de autoizolare; monitorizarea individuală a stării de sănătate; monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților; asigurarea triajului la intrarea în spații comerciale, instituții publice și la locul de muncă, inclusiv termometria; asigurarea personalului/angajaților cu echipamente de protecție; asigurarea cu soluții dezinfectante pentru mâini la intrarea în încăperi și la locul de muncă; dereticarea umedă și prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor, utilajelor minim de 3 ori pe zi la locul de muncă; aerisirea/ventilarea spațiilor.