În ultimii ani, Moscova a investit masiv în „educația patriotică” a tinerilor, schemă care acoperă, de fapt, pârghiile propagandistice care conectează pregătirea mentalitară din sistemul educațional cu planurile de dominație militară a Rusiei în diverse teatre de operațiuni, relatează cotidianul american.

Mai exact, așa cum se întâmpla și în timpul Uniunii Sovietice, tinerii sunt înregimentați în așa fel încât să le poată fi „plantată” ușor ideea că intervențiile militare ale statului în diverse zone ale lumii sunt o chestiune de „necesitate istorică”. Aceeași „necesitate” care le insuflase tinerilor, în deceniul războiului sovietic din Afganistan, setea de eroism internaționalist în deșertul controlat de islamiștii mujahedini, pentru a descoperi că, de fapt, erau doar carnea de tun a unui eșec militar de proporții.

GRU – direcția de informații militare externe – este acum locomotiva acestui program național desfășurat în școlile publice de pe întregul teritoriu al Federației Ruse.

The Washington Post descrie GRU ca fiind piesa vitală a puterii lui Vladimir Putin, care este considerat, de altfel, arhitectul reformării acestui serviciu de informații în spiritul doctrinei de război hibrid, vizând în special „operațiunile psihologice” de pe Internet și campaniile de atacuri cibernetice.

În 2013, GRU a lansat o „companie de știință” , ca parte a eforturilor Ministerului rus al Apărării de a recruta „talentele de top” din universitățile Rusiei, subliniază cotidianul american.

„Din punct de vedere istoric, GRU a fost principala agenție a Rusiei care opera în spații necontrolate, adică în războaiele civile”, consideră Mark Galeotti, expert în servicii de informații rusești din cadrul Institutului de Relații Internaționale din Praga. „În multe privințe, Internetul este spațiul necontrolat al prezentului”.

Principalul tentacul al GRU în războiul informațional cu Vestul este Unitatea 54777 (alias Centrul de Servicii Speciale), menționează The Washington Post.

Unitatea a fost implicată în conflictul separatist din estul Ucrainei, unde a avut misiunea, prin intermediul unui atac cu e-mail-uri false, de a demoraliza societatea ucraineană în privința capacității armatei de a apăra integritatea teritorială a țării și de a trasa o cortină de confuzie informațională în rândul legislatorilor americani.