image
Sursa foto: Reuters

Canada: Peste 9 milioane de hectare au ars din iunie, cel mai mult în ultimii 34 de ani

Peste 9 milioane de hectare au ars din iunie în Canada, cel mai mult în ultimii 34 de ani. Experții avertizează că sezonul incendiilor de vegetație este abia la început.

Michael Norton, directorul general al Centrului Forestier de Nord, Canadian Forest Service a explicat că incendiile de acum nu doar că sunt mai mari decât cele dinainte ci și mult mai numeroase. De la începutul sezonului, numărul de incendii a fost cu 20% mai mare decât media ultimilor 10 ani, scrie Biziday.

În acest context, oficialii canadieni trag un semnal de alarmă explicând că, în ciuda suprafeței record care a ars deja din cauza incendilor timpurii de anul acesta, situația nu se apropie de final. Conform prognozelor, este de așteptat ca temperaturile ridicate, care au provocat incendiile, să fie depășite până la finalul verii.

La începutul săptămânii, de pildă, în nordul provinciei Quebec au fost 34 de grade Celsius, mai cald decât în Miami, conform The Guardian.

Până acum, mai mult de 155 de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele, cea mai mare cifră înregistrată în ultimii 40 de ani. De altfel, recordul anterior, în ceea ce privește suprafața care a ars în timpul incendiilor de vegetație în Canada a fost înregistrat în 1989, când 7,8 milioane de hectare au ars, pe parcursul întregului sezon.

În acest moment, 3.800 de pompieri canadieni acționează, fiind ajutați de aproximativ 1.800 de pompieri străini, din 11 state. Din cauza situației fără precedent, de la începutul sezonului și până acum, aproximativ 3.258 de pompieri din întreaga lume au călătorit în Canada, în încercarea de a contribui la stingerea incendiilor. Ultimele echipaje sosite sunt din Coreea de Sud.

De altfel, statele au început să încheie acorduri de asistență în caz de incendiu cu Canada. Ultimul a fost semnat cu Portugalia, fiind precedat de cel încheiat cu SUA, în iunie.

Joi, în Quebec, erau încă 143 de incendii active, iar în Alberta 109. De asemenea, în Columbia Britanică erau 100 de incendii, inclusiv incendiul Donnie Creek, care a devenit cel mai mare înregistrat în această provincie vreodată, cu 571 de mii de hectare arse.

Dincolo de pericolul efectiv pe care incendiile îl reprezintă, autoritățile avertizează că mult mai nociv pentru sănătatea oamenilor este fumul pe care acestea îl emană și care a acoperit mai multe orașe din Canada și SUA, ajungând până în Europa, fără însă a genera riscuri de sănătate pe continent.

“Într-adevăr, particulele fine, cele care sunt foarte mici și nu sunt vizibile cu ochiul liber sunt cele care pătrund în plămâni și în fluxul sanguin – acestea sunt cele de care ne preocupăm cel mai mult în ceea ce privește riscul pentru sănătate”, a explicat Marie-Eve Héroux, manager de evaluare a calității aerului pentru Health Canada.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: