Breaking News

image
Sursa foto: captură video

Premieră în chirurgia cardiovasculară din RM: Patru bolnavi cu vicii cardiace au fost operaţi pe cord printr-o nouă tehnică

Premieră în chirurgia cardiovasculară din Republica Moldova. Patru bolnavi cu vicii cardiace au fost operaţi pe cord printr-o nouă tehnică, minim invazivă, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Efectuarea acestor intervenții a fost posibilă datorită unor doctori basarabeni care, după studiile făcute la Universitatea de Medicină din Chișinău, au plecat în străinătate, unde activează și în prezent. După ce au acumulat experiență în România și Germania, medicii au venit să salveze vieți acasă.

Este vorba despre doi chirurgi originari din Republica Moldova, Igor Tudorache și Stanislav Rurac, care au devenit cunoscuți în Germania și, respectiv, România. Aceștia s-au întâlnit acum la Chișinău și au făcut echipă în sala de operații.

Prin intervenția minim invazivă, traumatizarea inimii este mult mai redusă, susțin chirurgii. De asemenea, pentru că osul stern rămâne intact, nu există risc de infecție, iar pacientul se recuperează mult mai ușor.

Intervențiile minim invazive pe cord nu pot fi însă făcute în cazul tuturor afecțiunilor cardiace.

Acum, patru medici din Republica Moldova urmează să plece în Germania în luna octombrie, unde vor învăța să efectueze intervenții minim invazive.

Totodată, la începutul anului viitor, ar urma să fie finalizate procedurile de licitație pentru cumpărarea echipamentelor medicale necesare. Bolnavii de inimă din republică așteaptă cu anii ca să fie operați.

Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, în prima jumătate a acestui an, peste 3.300 de bolnavi au fost operaţi pe cord. Între timp, din peste 37 de mii de decese înregistrate în anul 2018, aproape 22 de mii au survenit din cauza bolilor aparatului circulator.

Această situație se atestă de cel puțin 15 ani, arată statisticile oficiale.

Citeşte mai mult despre

comentarii: