image
Sursa foto: descopera.ro

Pentagonul, cu ochii pe racheta chineză scăpată de sub control: „O urmărim cât de aproape putem”

Pentagonul este extrem de îngrijorat cu privire la racheta chinezească Long March 5B care nu mai poate fi controlată de la sol. Marea îngrijorare este cu privire la locul în care resturile sale ar putea cădea pe Pământ şi dacă omenirea va fi în pericol.

Racheta a fost lansată pe 29 aprilie de la Wenchang, loc situat în provincia Hainan din China. Racheta Long March 5B este așteptată să intre în atmosfera Pământului „în jurul datei de 8 mai”, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, Mike Howard, care a spus că Comandamentul Spațial SUA urmărește traiectoria rachetei.

Ar putea fi una dintre cele mai mari reintrări în atmosfera noastră din toate timpurile"

În prezent, racheta a intrat pe o orbită temporară, ceea ce ar putea conduce la una dintre cele mai matri reintrări ne-controlate în atmosferă din toate timpurile. Racheta a scăpat de sub control și în prezent ea se mișcă neregulat pe orbita Pământului, iar experții nu știu unde va ateriza, până cu o oră-două înainte de a intra în atmosfera terestră.

Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de Astrofizică al Universităţii Harvard a declarat că e aproape imposibil să se calculeze unde vor ateriza resturile, din cauza vitezei cu care se mişcă racheta în acest moment, iar orice mică schimbare îi poate modfica complet traiectoria, scrie evz.ro

Jonathan McDowell a dat asigurări că nu va fi „sfârșitul”

„Nu cred că oamenii ar trebui să ia măsuri de precauție. Riscul ca să apară unele daune sau să lovească pe cineva este destul de mic – nu este neglijabil, s-ar putea întâmpla – dar riscul ca acesta să ne lovească este incredibil de mic.

Și așa că nu aș pierde o secundă de somn în legătură cu acest lucru pe baza unei amenințări personale. Ne aşteptăm să reintre în atmosferă întrre 8 şi 10 mai. Iar în această perioadă de 2 zile, ea va ocoli Pământul de 30 de ori. Sunt lucruri mult mai mari de care să vă faceți griji.Totuşi, oceanul rămâne cea mai viabilă opţiune”, a mai adăugat Jonathan McDowell.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: