image
Sursa foto: jurnaltv.md

Soarta profesorilor din Moldova: Apreciați, dar cu salarii mizere

Cu salarii mizere și într-o societate, în care dascălii nu mai sunt respectați ca pe vremuri, profesorii își fac meseria zi de zi. Uneori, până noaptea târziu. An de an avem tot mai puțini învățători tineri și cei care salvează sistemul sunt pensionarii.

Mihail Florea din raionul Hâncești predă ore de muzică în patru instituții, pentru a acoperi deficitul cadrelor didactice. Dimineața se află în satul Negrea, apoi în Bălceana și la amiază - la școala de arte din Cărpineni.

Are 71 de ani și de ani buni este la pensie. Lipsa tinerilor specialiști în sate îl face să suplinească postul de profesor de educație muzicală în patru școli din trei sate.

„Ieșind la odihna bine meritată mă țin și eu ca și cățelul cela de căruță, știți? Sunt solicitat și acolo, și acolo, și mă uit în ochi la directori, sărmanii: „Da, vă rog, nu ne lăsați” și mi se face jale. Am spus că nu mai vin, la sfârșit de an, poate fiind obosit. Și spun, gata nu mai vin și pe urmă văd că apare doamna Elena: „Vă rog frumos”. La Negrea doamna Liuba.. Așa merg înainte, nu-i pot lăsa”, spune profesorul.

„De fiecare dată cu plăcere îl primim și așteptăm și chiar câte odată la sfârșit de an dumnealui ne mai sperie și zice că alt an nu mai pot activa, nu vă supărați, ca mai apoi să ne întâlnim la 1 septembrie și să ne bucure cu prezența”, povestește Elena Solomei, directorul gimnaziului-grădiniță din Cărpineni, raionul Hâncești.

Dimineața predă orele de educație muzicală în satul Negrea, apoi în Bălceana și la amiază este la școala de arte din satul Cărpineni.

„Lucrul constă nu în aceea ca să primești bani mulți, constă în sentimente, în plăcere, în copilașii aceștia. Mă uit în ochii lor: Dar știți așa? Dar puteți așa? Dar așa ceva știți? Se aprind ochii. Adică eu văd rezultatul muncii prin acest lucru, mai ales la Școala de Arte am copilași pe care-i văd cum se dezvoltă, l-am primit la vârsta asta și cum a crescut. Și simt, e rodul muncii, nu e în zadar făcut lucrul acesta, iată asta și mă ține”, afirmă Mihail Florea.

În aceste sate de multă vreme nu vine niciun tânăr specialist. Problema este salariul, de câteva mii de lei, care nu acoperă strictul necesar. Așa se întâmplă că cei care cresc viitorii medici, procurori, judecători și funcționari publici au un salariu de nimic.

„Dacă ni s-ar aloca nouă măcar 50 procente ca la juriști, procurori și așa mai departe... N-aș spune că ei lucrează mai mult ca noi. Să luăm orele de lucru la un procuror, au ore de lucru, la oră s-au dus, la oră au venit. Noi facem planuri, noaptea scriem, ne gătim pe a doua zi la lecție. Baza la toată procuratura, baza la toți absolut este școala, oameni buni”, mai spune Mihail Florea.

Ziua internațională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Pedagogii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate, motiv pentru care Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii să fie remunerați pe măsură.

Noutăţile partenerilor

comentarii: