image
Sursa foto: gov.ro

Premierul României și al R. Moldova au decis organizarea unei ședințe comune a guvernelor de la Chișinău și București

Premierul Natalia Gavrilita a avut joi o întrevedere cu premierul român Nciolae Ciucă. În cadrul discuției, cei doi oficiali au decis organizarea unei noi şedinţe comune a guvernelor de la Chișinău și București care urmează să aibă loc la începutul anului viitor.

„Convorbirile noastre de astăzi au stabilit reperele concrete ale cooperării noastre în perioada următoare pe baza Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, plecăm de la Foaia de Parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova, semnată în timpul vizitei preşedintei Maia Sandu şi care inventariază toate iniţiativele sectoriale de interes prioritar", a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă.

El a adăugat că vizita la Bucureşti a premierului moldovean marchează continuarea efortului comun de punere în practică a agendei bilaterale.

„Am evidenţiat interesul comun pentru extinderea cooperării în domeniul economic și pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătăţirea mediului de afaceri în Republica Moldova, astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii români şi nu numai", a mai declarat Ciucă.

Premierul României a punctat că agenda bilaterală este una cu proiecte de „impact" pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului.

„Dorim să încheiem în timp cât mai apropiat un nou acord privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul R. Moldova. Vechiul acord, semnat în 2010, a ieşit din vigoare anul acesta, dar ne-am angajat împreună să depunem eforturi, astfel încât să putem să prelungim valabilitatea lui", a menționat Ciucă.

Alte subiecte care au mai fost discutate sunt interconectarea energetică şi implementarea proiectelor de infrastructură, scrie Agerpres.

„Şi mă refer aici la interconectarea liniilor electrice între România şi Republica Moldova. Urmărim, de asemenea, implementarea proiectelor de infrastructură cu rol central în conectarea Republicii Moldova la spaţiul european, prin România, cu accent deosebit asupra construcţiei podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galaţi-Giurgiuleşti", a explicat Ciucă. Nu în ultimul rând, premierul român a anunţat că a convenit cu şefa Executivului de la Chişinău organizarea unei şedinţe comune a celor două guverne la începutul anului viitor.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a reiterat că România a fost alături de Moldova în momentele cele mai grele din ultimii ani - pandemia de COVID-19 şi criza energetică.

„Mă bucură, totodată, că am ocazia să vizitez Bucureştiul la doar două săptămâni după ce s-a aflat aici preşedinta Maia Sandu, când a fost semnată şi noua Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova şi România. Avem şansa istorică să transformăm comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului prin construirea la propriu şi la figurat de noi poduri, fie că vorbim de interconexiunea în sfera energetică, fie că discutăm despre racordarea infrastructurii de transport din Republica Moldova la reţelele europene, fie că punem bazele facilitării telecomunicaţiilor între cele două maluri", a afirmat Natalia Gavriliţa.

Premierul a mai adăugat că datorită funcționării conductei de transport a gazelor naturale Iaşi - Ungheni - Chişinău, Republica Moldova va putea face paşi importanţi în asigurarea independenţei şi securităţii energetice

Totodată Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova doreşte mai mulţi investitori din România, precizând că o prioritate absolută este ca până în 2024 să fie realizată interconectarea sistemelor energetice dintre cele două ţări, construirea de drumuri care să lege regiunile de pe ambele maluri ale Prutului, ameliorarea legăturilor feroviare între Bucureşti şi Chişinău.

„Am toată încrederea că agenda noastră ambiţioasă va avea parte de un început în forţă în 2022. Nu a existat niciodată în istoria recentă un moment mai oportun pentru ca proiectele noastre să poată fi considerate realizabile. Dacă vom reuşi să valorificăm împreună Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, împreună cu Planul de Redresare Economică pentru Republica Moldova şi Planul Economic şi de Investiţii al Parteneriatului Estic, lista pe care am enumerat-o va putea fi completată şi cu multiple alte realizări şi alte proiecte, pe calea construcţiei unui viitor digital, verde, inovativ şi benefic pentru fiecare cetăţean", a mai spus premierul Gavriliţa.

Noutăţile partenerilor

comentarii: