image
Sursa foto: AP

Bilanțul epidemiei de coronavirus crește alarmant, a ajuns la 213 morți; OMS a declarat stare de urgență globală

Autoritățile chineze au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi în provincia Hubei din cauza noului coronavirus, iar o altă persoană a murit în provincia Heilongjiang, din nord-estul țării, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213, toate înregistrate în China.

Dintre acestea, 204 au fost înregistrate în provincia Hubei, în care se află orașul Wuhan, locul de unde a pornit epidemia.

Cu o zi în urmă, bilanțul deceselor se ridica la 170.

Numărul total al persoanelor din China care au luat coronavirusul ajunsese, la sfârșitul zilei de joi, 30 ianuarie, la 9.692. Sunt cu 1.982 mai multe cazuri decât în ziua precedentă și în orice caz mult mai multe decât în cazul epidemiei de SARS din 2003, din Asia.

OMS a decretat urgență globală

Epidemia provocată de coronavirusul din China a fost declarată joi seara urgență globală de Organizatia Mondială a Sănătății, în condițiile în care se extinde tot mai mult în afara țării asiatice. E un eveniment extraordinar, grav şi imprevizibil, potrivit OMS.

„În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent”, a declarat directorul general al OMS, într-o conferință de presă. Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că, „în ciuda alertei, nu se impun restricții de călătorie și comerț cu China”.

„Vreau să fiu clar. Această declaraţie nu este un vot de neîncredere dat Chinei. Cea mai mare îngrijorare a noastră este riscul ca virusul să să răspândească în ţări cu sisteme slabe de sănătate”, a mai spus oficialul OMS.

În acest moment, rata mortalității asociate acestui nou coronavirus (2019-nCoV) nu poate fi cunoscută cu exactitate, deoarece nu se știe câți oameni sunt efectiv infectați.

Perioada dintre infectare și debutul primelor simptome este estimată la 2-10 zile. Faptul că estimarea este una preliminară și „inexactă” justifică o monitorizare sau o carantină de 14 zile pentru persoanele expuse la virus.

Pacienții dezvoltă o formă agresivă de pneumonie. În cazul a trei sferturi dintre persoanele decedate, au fost afectați ambii plămâni. Cei mai mulți aveau febră și tuse, iar o treime sufereau de insuficiență respiratorie.

Experți din mai multe state încearcă să producă un vaccin. Autoritățile chineze au spus că contagiunea a fost posibilă chiar înainte de apariția simptomelor, așa cum se întâmplă și în cazul gripei sezoniere. Potrivit datelor OMS, aceasta din urmă provoacă, anual, între 290.000 și 650.000 de decese în întreaga lume.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: