image
Sursa foto: Jurnal.md

Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, cercetat PENAL; Procurorii fac percheziții în biroul judecătorului

Procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală pe numele președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, Cătălina Bogonos.

Se întâmplă după ce, astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința acestuia.

În prezent, procurorii efectuează percheziții în biroul șefului CSJ.

În iunie curent, Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat pe Ion Druță din funcția de președinte al CSJ până la pronunțarea unei decizii a Inspecției Judiciare în privinţa lor. Peste o lună, decizia CSM a fost anulată de Curtea de Apel Chișinău.

Ion Druță a ajuns președinte al CSJ în 2018, fiind singurul candidat care a depus cerere pentru a participa la concursul pentru funcția rămasă vacantă după plecarea lui Mihai Poalelungi.

Numele judecătorului este legat de mai multe dosare de prejudiciere a bugetului de stat, inclusiv cazul Aroma Floris. Druță a făcut parte din completul de judecător care a dispus ca o datorie de peste patru milioane de lei a unui agent economic din Letonia să fie pusă în sarcina statului Republica Moldova. Solicitarea a fost declarată ulterior drept "inadmisibilă" de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar Inspecţia Judiciară a stabilit că cei trei magistraţi au încălcat norma imperativă a legii.

În 2014, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, în calitate de avocat, a cerut printr-un memoriu public procurorului general inițierea de urgență a urmăririi penale în privința lui Ion Druţă, precum și a altor judecători și persoane vinovate de devalizarea bugetului de stat. Membrii CSM însă nu au dat curs demersului procurorului general de atunci.

Totodată, Druță a fost unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate încă în 2007.

Decizia a fost luată chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel Chișinău. Ulterior, reprezentanții Ministerului Finanțelor au depus o sesizare la CSM prin care solicitau tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”, iar Colegiul Disciplinar, printr-o hotărâre emisă la 22 aprilie 2016, a decis să le aplice judecătorilor CSJ Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă sancţiunea disciplinară sub formă de mustrare.

Magistrații însă au fost scutiți de pedeapsă, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii a anulat hotărârea Colegiului disciplinar.

Citeşte mai mult despre

comentarii: