image
Sursa foto: unmiss.unmissions.org

Vot final pentru proiectul de lege privind așa-numitul „prevetting” la CSM și CSP: „Vor ei, nu vor, reforma justiției va fi”

Integritatea candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va fi evaluată de către o comisie specială. Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și pentru modificarea unor acte normative.

„Am lucrat la modificări astfel ca acesta să corespundă întru totul cu recomandările Comisiei de la Veneția. Avem un proiect de lege bine lucrat cu toate obiecțiile sau recomandările Comisiei de la Veneția luate în considerare. Suntem ferm convinși că procesul de evaluare a candidaților la funcția de membru al CSM și al CSP, precum și a organelor specializate ale acestor consilii se va desfășura cu brio și vom avea către luna mai componența acestor consilii formată din oameni integri și profesioniști”, a declarat președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate.

La începutul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputatul BCS Vlad Bătrâncea a criticat proiectul de lege, afirmând că acesta conține „mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare” și că mai trebuie discutat.

„Nu putem înțelege lipsa de reacție și atitudine neclară față de recomandările Comisiei de la Veneția. În spirit constructiv am propus crearea unui grup de lucru. Cu părere de rău, am fost refuzați și de plen și de Biroul Permanent. În aceste condiții, fracțiunea BCS părăsește sala în semn de protest”, a anunțat Vlad Bătrâncea.

În ciuda protestului BCS, proiectul de lege a fost votat în lectura a doua cu susținerea a 63 de deputați PAS.

„Felicit toată lumea bună din Procuratură, din sistemul judecătoresc, cetățenii că am votat această lege și vom porni acest „prevetting” foarte mult necesar și așteptat, iar cei care astăzi au avut ocazia să pună umărul, să-și mai șteargă imaginea șifonată de-a lungul timpului au ratat și această ocazie. Este decizia lor, noi mergem înainte, pentru că trebuie să facem ordine. Vor ei, nu vor, „prevetting” o să fie, reforma justiției o să fie”, a comentat speakerul Igor Grosu.

Potrivit proiectului de lege, comisia de evaluare va fi formată din șase membri: trei membri naționali vor fi numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, conform principiului proporționalității, și trei membri vor fi propuși de către partenerii de dezvoltare și aprobați cu votul a 3/5 dintre deputații aleși.

Membrii comisiei vor evalua integritatea în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale a candidaților, a respectării în activitatea lor a unor standarde înalte de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, în special care provoacă suspiciune despre o activitate de corupție. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averea candidaților și a familiilor acestora, proveniența averilor, precum și corespunderea cheltuielilor candidaților cu veniturile lor și cele ale membrilor familiei.

În cazul în care vor fi atestate discrepanțe mari între informația declarată de către candidat și situația reală, Comisia va transmite informațiile organelor de drept competente. Decizia comisiei cu privire la nepromovarea evaluării integrității va servi drept temei juridic pentru neadmiterea candidatului la alegeri sau la concurs.

De asemenea, proiectul de lege prevede obligația tuturor organelor și autorităților publice, registrelor publice, dar și a tuturor persoanelor private, inclusiv băncilor, de a furniza gratuit informațiile necesare pentru evaluarea candidaților, inclusiv cu privire la averea persoanelor apropiate acestora. Documentul prevede și sancțiuni pentru nefurnizarea informației.

Deciziile comisiei vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Pentru examinarea contestației, în cadrul CSJ va fi constituit un complet special, membrii căruia vor fi desemnați de către CSM și confirmați de către Președintele Republicii Moldova prin decret.

Noutăţile partenerilor

comentarii: