image
Sursa foto: jurnal.md

Proiect de modificare a Codului Electoral: Reprezentanții Partidului Șor NU vor putea candida la alegeri în următorii 3 ani

Codul Electoral va fi completat cu o restricție în dreptul de a candida la alegeri, potrivit unui proiect de lege înregistrat astăzi la Parlament.

Potrivit președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, proiectul va pune în aplicare un mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea neconstituțională a unui partid politic.

Astfel, pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, nu vor putea fi alese persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.

„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discrediteaza însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a comentat Olesea Stamate.

Amintim că Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale pronunțate pe 19 iunie. Judecătorii constituționali s-au pronunțat la sesizarea Guvernului care a prezentat mai multe circumstanțe juridice pentru ca formațiunea să fie scoasă în afara legii. Unul dintre argumentele invocate este condamnarea definitivă a lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, precum și finanțarea ilegală a partidului.

În sesizarea Guvernului depusă la Curtea Constituțională se mai spune că Partidul Șor ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar reprezenta interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: