image
Sursa foto: Jurnal.md

PSRM a contestat la Curte norma ce prevede posibilitatea prelungirii mandatului președintelui țării cu cel puțin 90 de zile

Socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității articolului 135 din Codul Electoral din 8 decembrie 2022, care prevede posibilitatea prelungirii mandatului președintelui Republicii Moldova.

În opinia PSRM, guvernarea încalcă Constituția, inclusiv prin adoptarea unor asemenea acte legislative. Noua versiune a Codului Electoral prevede că atribuțiile președintelui pot fi prelungite cu patru luni.

Deputații socialiști menționează că, potrivit Constituției, mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și poate fi prelungit prin lege organică doar în caz de război sau catastrofă, dar nu și prin stabilirea altor norme în Codul Electoral.

„Mandatul președintelui nu poate fi prelungit în baza unor jocuri juridice periculoase. Curtea Constituțională trebuie să anuleze aceste modificări, noul președinte trebuie ales cel târziu în octombrie-noiembrie 2024 și să depună jurământul în decembrie. În caz contrar, este vorba despre o încercare de uzurpare a puterii prin extinderea ilegală a mandatului președintelui”, a declarat președintele fracțiunii parlamentare BCS, Vlad Batrâncea.

Socialiștii atrag atenția asupra prevederilor abrogate din Codului Electoral din 1997, care stipulau clar că alegerea noului președinte trebuie să aibă loc cu cel puțin 30 și cu maximum 60 de zile înainte de expirarea mandatului actualului președinte.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: