image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu//Jurnal.md

FOTOREPORTAJ: Cine sunt veteranii care au ieșit să protesteze în PMAN

Veteranii care au ieşit să protesteze luni, 2 martie, în faţa Guvernului, nu au fost să depună flori alături de guvernare la Monumentul „Maica Îndurerată”, ridicat în memoria celor alături de care au luptat în Războiul din 1992.

În timp ce ei îşi revendicau drepturi în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PNAM), inclusiv cereau mărirea indemnizaţiei „mizere” de 300 de lei, premierul Chicu încerca să convingă lumea adunată la monument să uite de problemele lor financiare şi să se unească „în jurul obiectivului de modernizare economică a ţării”.

Premierul Ion Chicu, în discursul pe care l-a ţinut la monumentul eroilor căzuţi pentru independenţa Republicii Moldova, a făcut „propagandă”, i-a calificat oratoria lidera PAS, Maia Sandu. Fosta prim-ministru, prezentă şi ea la evenimentul de comemorare, s-a arătat uimită că niciun veteran care a fost acolo nu a îndrăznit să iasă pe scenă să le spună adevărul. „A fost un eveniment al veteranilor şi era bine în primul rând să se ţină discursuri respectuoase în raport cu aceşti oameni care au făcut sacrifiicii enorme. Trebuiau invitaţi veterani care să vorbească în numele veteranilor, nu în numele unei guvernări ipocrite”, a spus Sandu.

Nadeja Roșcovanu//Jurnal.mdNadeja Roșcovanu//Jurnal.md

Singurul vorbitor luptător în acel război, colonelul Anatolie Cociug, a lăudat guvernarea în frunte cu Ion Chicu şi l-a „foarte rugat” să trateze în primul rând problemele ce ţin de majorarea preţurilor şi de „himia” din alimentele care se vând pe piaţa noastră. Premierul chiar şi-a notat aceste rugăminţi într-un carnet. În rest, mesajul colonelului Cociug a fost unul de convingere a veteranilor că guvernarea este „Bravo!” şi a făcut pentru ei mai mult decât guvernările precedente.

Nadejda Roșcovanu//Jurnal.mdNadejda Roșcovanu//Jurnal.md

Generalul Anton Gămurari, despre care mai târziu aveam să aflăm că a fost investit consilier al prim-ministrului pe problemele veteranilor chiar luni, 2 martie, la ora şapte dimineaţă, nu a ţinut vreun discurs prin care să atragă atenţia la problemele cu care se confruntă veteranii, cei care nu au venit să comemoreze la monument, ci au au ieşit să protesteze în PNAM, de durere şi sărăcie.

Nadeja Roșcovanu//Jurnal.mdNadeja Roșcovanu//Jurnal.md

Şi Ciocoi a avut curaj să meargă la monument

La monumentul „Maica Îndurerată” au fost pe rând să depună flori guvernanţii, dar şi mai mulţi politicieni. Mai întâi au depus flori preşedintele Igor Dodon, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanâi, şi prim-ministrul Ion Chicu.

Nadeja Roșcovanu//Jurnal.mdNadeja Roșcovanu//Jurnal.md

Aceştia au fost huiduiţi de către un grup de protestatari, carora le-a fost îngrădit accesul la monument până când cei trei au plecat de acolo. Protestatarii au fost blocaţi de un cordon de poliţişti. Mai mulţi oameni ai legii, îmbrăcaţi în civil, erau împrăştiaţi la toate porţile cimitirului Complexului Memorial „Eternitate”, unde se află şi monumentul „Maica Îndurerată”, semn că guvernarea se aştepta la un protest mai amplu acolo.

Nadeja Roșcovanu//Jurnal.mdNadeja Roșcovanu//Jurnal.md

Colonelul Anatolie Cociug: „Domnule prim-ministru, o problemă foarte importantă, noi vă rugăm, toţi veteranii de război, că asta noi am discutat de multe ori, asta-i problema preţurilor. În toate domeniile preţurile îs majorate de două-trei ori, gaze naturale, benzina, motorina, restaurantele, piesele auto...De atâta, noi vă rugăm, cumva, problema asta să fie pe primul plan. Şi ultimul moment, noi foarte şi foarte, domnule prim-ministru, vă rugăm, problema securităţii produselor alimentare să fie pusă în frunte, uitaţi-vă ce adaosuri, ce himie sunt în toate produsele celea şi băuturile pe care noi le folosim."

Manifestaţia oficială, organizată pentru veterani, a început la ora 11.00, în timp ce alţi veterani se adunau să protesteze în PNAM. Ca de obicei, la evenimentul de comemorare au fost prezenţi ofiţeri ai Armatei Naţionale, ostaşi, poliţişti, veterani, mame, copii şi soţii rămase văduve în urma războiului ruso-moldav.

A fost prezent şi cabinetul de miniştri, în frunte cu Ion Chicu, venit pentru a doua oară la monument. A avut curaj să vină şi ministrul de externe Aureliu Ciocoi, cel care a stârnit mânia protestatarilor și a societăţii civile cu declaraţiile sale precum că Federaţia Rusă ar fi fost cea care ar fi oprit războiul de pe Nistru în 1992.

Nadeja Roșcovanu//Jurnal.mdNadeja Roșcovanu//Jurnal.md

Pe scena improvizată în faţa monumentului, alături de premierul Ion Chicu au fost ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ministrul de Interne, Pavel Voicu, generalul Anatolie Gămurari, colonelul în rezervă Anatolie Cociug, cavaler al ordinului „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, şi alţii.

Chicu, despre „haimanalele politice”

Discursul lui Ion Chicu a fost unul ce conţinea idei repetitive, prin care tot chema veteranii la unitate naţională. Chicu nu a vorbit despre problemele pe care le revendicau în acest timp veteranii protestatari în PNAM.

„Războiul de pe Nistru a fost şi rămâne să fie tragedia poporului nostru. Ceea ce a început la 2 martie 1922 nu s-a terminat în iulie. Atunci a fost doar dezintegrarea teritorială. Provizorie. Pentru că ţara va fi integrată oricât de mult s-ar opune unii, de la Tiraspol, de la Chişinău şi din alte părţi interesate. Da, stimaţi concetăţeni, sunt mai multe părţi interesate ca R. Moldova să rămână dezintegrată teritorial. Când o naţiune este scindată, nici armată străină nu-ţi trebuie s-o cucereşti. Până când, ne reuşeşte”, a spus Chicu, după un moment de introducere a evenimentelor ce au avut loc în 1992.

Nadeja Roșcovanu//Jurnal.mdNadeja Roșcovanu//Jurnal.md

Apoi, premierul a trecut la atacuri politice, numind concurenţii politici „haimanale”.

„Orice haiamana politică îşi face la noi capital prin subiecte ce scindează oamenii. Foarte puţini aţi auzit să vină cu proiecte pentru dezvoltarea ţării, pentru oprirea plecării oamenilor. Războiul de pe Nistru a fost o tragedie din care noi nu am extras lecţiile necesare. Noi nu avem capacitatea încă să ne unim pentru ceva. Noi de 28 de ani facem diferite tentative de a ne uni împotriva la ceva. Sunt economist de profesie şi cunosc oleacă şi istoria. Nu există exemple multe în istorie când o ţară subdezvoltată economic a fost capabilă să iasă învingătoare din conflicte de genul celui transnistrean. Este o axiomă pe care noi, moldovenii, o uităm. Haideţi să ne unim în jurul obiectivului de modernizare economică a ţării! Străinii cred în viitorul ţării noastre mai mult decât noi şi sunt gata să investească în economie. Ei cer doar stabilitate politică. Ei cer doar ca moldovenii să fie uniţi şi să nu se lase manipulaţi atât de uşor de ticăloşi politici. Oare dacă nu ne lăsam manipulaţi atât de uşor de nişte indivizi prin 2012, banda, chipurile pro-europeană, îndrăznea să fure miliardul în 2014? Nu! Îndrăznea, oare, un individ să pună laba pe unicul aeroport din ţară? Nu! Dumneavoastră, atunci când aţi fost ridicaţi de lângă cei dragi să mergeţi la război, eraţi convinşi că jertfa dumneavoastră este pentru o ţară dezvoltată şi un popor puternic. Cu acest ultim gând au plecat din viaţă eroii plecaţi pe veci pe câmpurile de luptă. După 28 de ani, Moldova nu este ceea ce v-aţi dorit. Foarte mulţi oameni de-ai noştri sunt plecaţi, pentru că nu mai cred în ţara pe care dumneavoastră aţi apărat-o cu sânge. Soldaţii nu-şi doresc război. Nu ei încep războaiele. Noi avem război în ţară şi eu vreau să vă rog să facem front comun pentru a opri această scindare. Dacă mai continuă, v-o spun cu toată cunoştinţa de cauză, vom pierde ţara. Dacă nu ne unim, dispărem”, s-a adresat Chicu luptătorilor.

Nadeja Roșcovanu//Jurnal.mdNadeja Roșcovanu//Jurnal.md

Alexandru Dughean, plutonier de comandă, se fotografiază alături de fotografia lui Voina Ion, pe care l-a susţinut în ultimele clipe de viaţă.„ Ion a fost împuşcat de o mină, care i-a bortelit picioarele în multe locuri. În cinci minute s-a scurs viaţa din el. Nu au reuşit să-l salveze”, spune Alexandru Dughean.

Colonelul Cociug laudă guvernarea

Singurul veteran care a ținut un discurs, colonelul Anatolie Cociug, a „foarte” lăudat guvernul Chicu, încercând să-i convingă pe ascultători că această guvernare este singura care a făcut ceva pentru veterani.

„Cu părere de rău, unii veterani ies la televiziune şi vorbesc în numele tuturor veteranilor. Dacă ai ieşit tu, treaba ta, ai dreptul, da vorbeşte adevărul şi vorbeşte din partea ta. Cu zece zile în urmă, au ieşit doi veterani şi au început să vorbească: „28 de ani nu s-a făcut nimic!”. Asta nu-i adevărul! Ceva s-a făcut, ceva nu. Spune aşa cum este! Dacă 28 de ani nu s-a făcut nimic, cum guvernul de azi, în două-trei luni, poate să acopere toate găurile acestea? Eu nu-l apăr pe domnul prim-ministru, dar hai să fim cinstiţi! El unicul din toţi miniştri a ieşit în faţa veteranilor protestatari şi o vorbit cu dânşii. I-o ascultat, i-o auzit, o spus real ce poate să facă. Peste o săptămână cu 500 de oameni s-a întâlnit, în Casa Ofiţerilor, şi încă erau doi miniştri prezenţi. Iaca, aista-i adevărul! Dar dacă să mergem la concret, protestatarii au cerut să facem departamentul pentru problemele veteranilor de război. Asta nu-i idee nouă. Noi încă cinci-şase ani în urmă ne-am adresat şi toate guvernele au dat negativ răspuns. Iaca, eu am luat hârtii special să vă arăt dacă cineva vrea să vadă. Da, Guvernul Chicu a hotărât: „Examinaţi!”. Iaca, e scris pe foaie. Iaca adevărul! Despre poliţe, domnul prim-ministru v-a spus: poliţa e gratuită pentru veterani. Bravo! Dar pentru asta tot trebuie bani, o să-i găsească şi o să hotărască problema asta. Ieşirea la pensie, la 55-57 de ani, tot îi pusă. În princiupiu, problema îi hotărâtă, acum caută mehanismul. Şi aşa toate problemele se poate de hotărât, în mod paşnic şi civilizat. Stimaţi veterani, dacă ne socotim un pilon al statului, ne socotim o forţă serioasă, apoi noi trebuie să ne gândim nu numai la ceea că „daţi-ne nouă bani, daţi-ne medalii, daţi-ne privilegii”. Da poate să ne gândim altfel, unde-i problema principală? Dar cred că una din problemele principale e în parlament: uitaţi-vă ce show acolo nouă ne prezintă, cu ce se ocupă, cum lucrează, cum dintr-un partid fug în altul”, a fost discursul colonelului Cociug.

Nadejda Roșcovanu//Jurnal.mdNadejda Roșcovanu//Jurnal.md

„După ceremonia de comemorare a eroilor decedaţi în războiul din 1992, guvernarea a organizat o masă de pomenire. Şi aici a existat difirenţă între oameni. Anumiţi lideri au comemorat într-un cort "VIP".

Nimeni dintre cei prezenţi la eveniment, nici nemulţumiţii de acţiunile şi declaraţiile guvernării socialiste, care îşi spun deseori părerea în mass-media, nu a cerut să vorbească. „Monumentul „Maicii Îndurerate” este un loc de comemorare, nu de ceartă”, mi-a spus unul dintre ei.

Cine sunt protestatarii?

În Piaţa Marii Adunări Naţionale au ieşit să protesteze luni, 2 martie, mulţi veterani. Au venit să îi susţină şi exponenți ai societății civil, dar şi politicieni. Majoritatea veteranilor protestatari sunt supăraţi pe veteranii care au mers la monumentul „Maica Îndurerată”, alături de guvernul care, consideră ei, le ignoră revendicările. Mai ales când vine vorba de demisia ministrului Ciocoi, care, spun ei, le-a lezat demnitatea şi a scuipat în memoria celor care au luptat şi au murit la datorie. Unii dintre protestatari mi-au spus că veteranii care au fost la monument sunt cei de la „cormuşcă”, adică cei care nu au probleme financiare pentru că sunt loiali guvernării şi ar trăi din anumite beneficii, iar alţii, spun ei, ar fi fost manipulaţi. Cei care au protestat însă sunt acea pătură „necăjită”, mai ales voluntarii, cei care au luptat la război în prima linie, mulţi dintre care au rămas răniţi, afrimă ei.

Unii dintre cei ce au protestat au venit sprijiniţi de cârje, rămaşi invalizi în urma războiului. Printre ei se numără şi Grigore Căpşună, venit de la Căuşeni, care a spus că este gata să protesteze oricât va fi nevoie şi că la următorul protest vor fi cu mult mai mulţi.

NadejdaNadejda

Veteranii „de rând" au fost invitaţi la mese „de rând".

În războiul din 1992, Grigore Căpşună a fost încorporat ca „voluntar” chemat la datorie de către „Voincomat” (Centrul militar raional), povestește el. A fost rănit la un picior şi de atunci se mişcă cu greu, sprijinit în cârjă. Durerile i-au îngrădit mişcarea, fiindcă oasele piciorului i-au fost prinse cu fiare. A obţinut gradul doi de dizabilitate. Statul, în ziua de azi, îi achită o pensie de 600 de lei şi alţi 300 de lei primeşte indemnizaţia de participant la război.

Nadejda Roșcovanu//Jurnal.mdNadejda Roșcovanu//Jurnal.md

Din cauză că se deplasa greu, în viaţă a putut să lucreze doar paznic, „aşezat pe scaun”. Deseori, soţia a fost cea care l-a înlocuit la serviciu, fiindcă el avea dureri. Aveau patru copii de crescut, când a rămas schilodit. „Noroc de femeia pe care o am, că altfel ar fi fost „duba” cu mine. Ea s-a zbătut pentru existenţa noastră”, a spus bărbatul care degrabă face 60 de ani, jumătate dintre care i-a trăit cu dureri.

Nadejda Roșcovanu//Jurnal.mdNadejda Roșcovanu//Jurnal.md

„Ne-au zis: băieţi, ieşiţi că vin cazacii, ne ocupă pământul. Ne-au împărţit la Bender, la Chircăieşti, la Chiţcani. Acolo ne încorporau pe grupe, după cum venea armamentul. Venea o ladă de automate, se forma o grupă de voluntari. Ne-au pus să mergem înaintea poliţiştilor. Astăzi nu am mai repeta greşeala de atunci, să înaintăm înaintea poliţiştilor. Am rămas mulţi calici pe viaţă, răniţi de gloanţe şi mine. De la noi s-au trecut din viaţă deja 16 oameni, schilodiţi în războiul din 1992”, a mai povestit bărbatul.

Grigore Căpşună, veteran „voluntar”, rămas „calic” în urma războiului provocat de Rusia, spune că este gata să iasă la protest până când le vor fi auzite cerinţele: „Nouă mult nu ne trebuie. Parlamentarii şi-au mărit salariile cu patru mii, dar nouă ne-au adăugat doar 200, la cei 100 pe care i-am avut timp de 28 de ani. Bătaie de joc! Când am văzut cu cât îşi măresc ei salariul, iar noi şi bătrânii rămânem tot cum am fost, am zis - NU! Am avut puteri să luptăm atunci, avem puteri să luptăm şi acum!”.

Nadejda Roșcovanu//Jurnal.mdNadejda Roșcovanu//Jurnal.md

Grigore Căpşună spune că va protesta până când vor fi auziţi

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: