image
Sursa foto: report.md

Mesajul alarmant al unui medic din Chișinău: „Va fi mai rău! Se va ajunge la 5% mortalitate la toate categoriile de vârstă”

„În caz de pierdere a controlului asupra pandemiei, am putea ajunge în situația când ginecologii vor fi detașați să intubeze pacienți. (...) Neîncrederea populației în tot ce se întâmplă astăzi este rezultatul neîncrederii lor în mesajele care vin de la autorități. (...) Dacă lumea ar fi stat acasă două săptămâni, dar fără să iasă deloc, astăzi am fi fost liberi. (...) Cert e că va fi mai rău. Dar parametrii acestui „mai rău” nu-i știe nimeni”.

Declarațiile îi aparțin șefului Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău, Adrian Belâi, care vine cu prognoze sumbre despre ce ne așteaptă în următoarele săptămâni.

Șeful Departamentului de Terapie intensivă și Reanimare din cadrul Institutului de Medicină Urgentă crede că este deja târziu pentru nouă carantină cu reguli stricte.

„Această măsură poate fi eficientă în faza inițială a epidemiei. Dar când o persoană infectează mai mult decât o persoană – deja e târziu. Sunt mulți factori care, puși într-un sistem informatic, arată statistici prognozabile. Cert e că va fi mai rău. Dar parametrii acestui „mai rău” nu-i știe nimeni. Noi simțim acest „mai rău” prin faptul că ne vin tot mai mulți pacienți în stare foarte gravă, noi vedem acest „mai rău” în apelurile care circulă în rețeaua noastră internă. Pot să deschid un pic parantezele și să vă spun că 15% din populație va avea nevoie de oxigen curat în tratamentul bolii. Cam 30% din cele 15% vor avea nevoie de ventilare externă. Statistic, se va ajunge la 3,4 - 5% mortalitate la toate categoriile de vârstă, la toate patologiile. Și acum putem calcula - la 100 de noi infectați vom avea 3-4 decese în următoarele 2-3 săptămâni. La 200 de infectați, 6-8 decese... Prin asta urmează abia să trecem”, a dezvăluit medicul, în cadrul unui interviu pentru report.md.

Întrebat la ce am putea să ne așteptăm până la sfârșitul anului, în contextul afirmațiilor că până atunci toți o să trecem prin acest virus, Adrian Belâi a spus că dintre toate scenariile despre care se vorbește, două sunt mai întemeiate.

„Primul - că vom avea un al doilea sau chiar al treilea val. Al doilea - că nu va mai fi niciun val și că va evolua după modelul MERS-CoV sau SARS – se va stinge la nivel global, după care se va repeta peste mulți ani. Acum nu pot să vă spun ce va fi. Depinde cum va interacționa virusul cu rasa umană. Sunt supoziții că virusul ar urma să infecteze cam 70% din populație, după care va trece într-o zonă de răceală severă, dar sunt doar supoziții - un fel de prognoză meteo”, susține șeful Departamentului de Terapie intensivă și Reanimare din cadrul IMU.

Potrivit medicului, faptul că mulți oameni nu iau în serios pericolul este cauzat de faptul că multe mesaje ale oficialilor se bat cap în cap și atunci oamenii nu mai ascultă nici de unii, nici de alții. „Când unii oficiali spun una, iar alții spun alta, când mesajele lor se bat cap în cap – oamenii sunt bulversați. Populația nu înțelege de ce cuiva i se poate, de exemplu, fără mască, iar altcuiva nu i se poate și primește amendă. Sau când li s-a spus preoților că „amenzi nu vor fi”... Aceste discordanțe știrbesc din severitatea restricțiilor, oamenii se relaxează și nu mai iau în serios pericolul. Mesajul tuturor actorilor sociali ar fi trebuit să fie coerent și identic. Oamenii știu că e periculos, dar nu conștientizează că li se poate întâmpla chiar lor”, consideră Adrian Belâi.

Iar despre argumentul celor care neagă virusul Covid-19, precum că tot timpul au murit oameni și că nu mai aud nimic de cei care mor de alte boli grave – de cancer, ictus, Adrian Belâi a declarat: „Celelalte boli nu au fost anulate! Confuzia populației, care crede ca de orice boală ar suferi persoana, moare din cauza COVID, pot s-o explic: Fără COVID, șansa de supraviețuire a unei persoane ajunse în Terapie Intensivă este mult mai mare. Și atunci când decesul este provocat foarte clar de spectrul de atac al COVID-ului si nu de mecanismul celorlalte boli – scriem că pacientul a murit de COVID. Dacă pacientul are o fractură la picior, dar are și insuficiență respiratorie acută generată de COVID și moare de insuficiență respiratorie – nu poți scrie ca a murit din cauza fracturii. Sau pacienții cu diabet zaharat. Fără acest virus, ei ar trăi încă mulți ani. De exemplu, mecanismul tromboinflamator din plămâni blochează funcția plămânilor. În unele cazuri, blochează și vase cerebrale. Și atunci, pe fundal de COVID, face accident vascular cerebral. Sunt cazuri, în special la tineri fără vreo patologie, care fac accident cerebral vascular pe fondal de COVID. Ei mor din cauza accidentului cerebral vascular, deoarece cauza morții este „accident cerebral vascular”, dar mecanismul declanșator direct este COVID-ul. Fără COVID nu s-ar fi întâmplat asta.”

„Ceea ce se întâmplă acum în toată lumea impune un nivel maxim de alertă și asta pentru că nimeni nu cunoaște exact mutațiile COVID-19. „Dacă virusul COVID suportă mutații și dacă în loc de trei oameni din 100 mor 30 - putem ajunge la situații periculoase pentru soarta omenirii”, a mai spus Adrian Belâi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: