image
Sursa foto: captură video

Țăranii de la Drepcăuți protestează în fața Parlamentului; Oamenii sleiți de puteri cer să li se facă dreptate // VIDEO

Peste 30 de țărani din satul Drepcăuți, Briceni, protestează în aceste momente în fața Parlamentului Republicii Moldova și cer ca deputații din Legislativ să-i ajute să rezolve problema terenurilor. Totodată, ei solicită demisia deputatei PD, Violeta Ivanov, cuscra lui Sergiu Melnic - proprietarul firmei care le strânge în mod abuziv recolta de pe terenuri.

Problemele în satul Drepcăuți au început în anul 2015, când compania Drebozaci a încetat să mai plătească oamenilor pentru arenda terenurilor agricole. Ca să-și recupereze pământurile, sătenii au mers în instanță. Într-un final, proprietarii au obținut câștig de cauză și urmau să primească în total peste 3 milioane de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat. Sătenii spun că în continuare nu au acces la terenuri.

Revoltați, aceștia anterior au pus mâna pe furci și stat la marginea satului ca să-i împiedice pe angajații companiei Drebozaci să strângă roada de pe terenurile care le aparțin, dar care au fost luate în arendă, potrivit lor, în mod abuziv, pe un termen de 10 ani.

Amintim că ieri, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, oficiul „Nord” a anunțat că ofițerii PCCOCS au efectuat percheziții și au aplicat sechestrul în cazul a două întreprinderi din Drepcăuți, Briceni care au prelucrat peste 500 hectare de pământ, împotriva voinței celor peste 200 de proprietari, ceea ce le-a adus ultimilor prejudicii de peste șase milioane lei.

Astfel, factorii de decizie ai acestor întreprinderi, în mod samovolnic, au încheiat un contract între ei și au prelucrat terenurile agricole, iar apoi au recoltat roada. Prin urmare, procurorii PCCOCS au solicitat și au primit autorizarea punerii sub sechestru a altor terenuri agricole, care aparțin întreprinderilor menționate, cât a conturilor lor bancare.

În scopul soluționării demersului proprietarilor reclamanți, marți, procurorii au descins la sediile întreprinderilor și au desfășurat percheziții. Descinderile au rezultat în ridicarea documentelor contabile și a producției agricole, în vederea asigurării reparării prejudiciilor.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru un termen de până la 8 ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: