Usatâi a menționat într-un briefing de presă că, potrivit informației pe care o deține, fostul lider PD și-a procurat bilet pentru cursa Istanbul - Cipru, dar nu se știe dacă s-a și aflat în avionul care a efectuat acest zbor.

Potrivit liderului PPPN, Plahotniuc ar fi putut procura intenționat biletul pentru a induce anchetatorii în eroare.

„Verific informația despre posibilitatea aflării lui Plahotniuc în Cipru. Plahotniuc avea bilet pentru cursa Istanbul-Cipru. Acum, verific dacă s-a aflat sau nu în avionul care efectua cursa, pentru că Plahotniuc putea să-și cumpere bilete pentru zeci de destinații ca să-i dezorienteze pe anchetatori”, a spus Renato Usatâi.

Totodată, acesta spune că Ministerul Afacerilor Interne minte și că interpelarea către autoritățile turce, privind extrădarea lui Plahotniuc, a fost făcută după ce a anunțat că fostul lider al PD se află la Istanbul.

„Din dimineața de duminică, când am anunțat că Plahotniuc a fugit din SUA și că se află la Istanbul, Turcia, și până luni, la amiază, structurile de drept nu au întreprins nimic. Mai exact, Ministerul Afacerilor Interne. Și asta pentru că anume MAI se ocupă de darea în căutare a bănuiților. Luni, am început să strig prin toată țara și prin toată lumea: Tovarăși polițiști, Pavel Voicu, faceți un demers către Turcia și vă veți convinge că Plahotniuc se află acolo. În tot acest timp, presa lui Dodon, a socialiștilor și analiștii lor, dacă poți să-i numești astfel, au răspândit informații precum că cele spuse reprezintă un neadevăr, că Usatâi s-a dus la mare. Ei nu au întreprins nimic, până în momentul în care am apărut eu în live”, a menționat Renato Usatâi.

Amintim că Vladimir Plahotniuc, învinuit de către procurori pe trei capete de acuzare, inclusiv „spălare de bani în proporții deosebit de mari”, a părăsit acum o lună teritoriul Statelor Unite. Conform autorităților vamale americane, Plahotniuc a zburat din orașul Miami pe 28 august curent.

Marți, 29 septembrie, autoritățile turce au notificat Procuratura Generală din Moldova că Vladimir Plahotniuc se află pe teritoriul țării lor. Astăzi, MAI a anunțat că avea de mai mult timp informații despre ultimele locuri de aflare a lui Plahotniuc, că acesta a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România, dar că procesul de căutare a fostului lider PD s-a complicat din cauza presei și a unor politicieni.