image
Sursa foto: jurnal.md

Vila lui Plahotniuc dintr-o zonă de elită a Franței, sub SECHESTRU; Valorează peste 83 de milioane de lei

La solicitarea procurorilor din Moldova, magistrații francezi au aplicat sechestru asupra unui bun imobil al lui Vladimir Plahotniuc, în valoare de peste 83 milioane lei. Este vorba despre vila din Sciez, regiune de elită în Franța, imobil care a fost cumpărat încă în 2008, dar care nu a figurat niciodată în declarațiile sale de avere.

Decizia de aplicare a sechestrului a fost luată de Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, la solicitarea PCCOCS.

Potrivit estimărilor autorităților franceze bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane de euro, adică peste 83,5 milioane de lei.

„Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova. Citând autoritățile cipriote, judecătorul de instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor au înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova, se spune într-un comunicat al PCCOCS.

În continuare, bunul sechestrat urmează să fie administrat de către AGRASC – agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a CNA din Moldova, până la pronunțarea unei soluții pe dosar.

„La realizarea efectivă a sechestrului au acordat asistență valoroasă magistratul de legătură din Ambasada Franței la București responsabil și de Republica Moldova, dar și consilierul Președintelui Republicii Moldova delegat de către Președintele francez pentru asistența organelor de drept naționale în cooperarea cu organele de drept din Franța”, a mai precizat PCCOCS.

comentarii: