image
Sursa foto: Zona de Securitate

Cazul Glijin, după un an de la răpire: Nu se cunosc condițiile de detenție ale acestuia și cum se simte

Biroul politici de reintegrare informează că a depus numeroase eforturi, inclusiv pe parcursul acestei săptămâni, pentru a i se permite familiei și altor persoane calificate, de a avea o întrevedere cu Adrian Glijin, bărbatul deținut deja mai bine de un an în izolatorul numărul 3 de la Tiraspol. Administrația nerecunoscută din stânga Nistrului însă respinge orice solicitare.

Biroul politici de reintegrare anunță că după răpirea lui Adrian Glijin, a făcut uz de toate pârghiile disponibile pe linia de competență atribuită, fiind notificate organele de drept împuternicite prin lege, informați actorii formatului de negocieri ,,5+2”, Președinția în exercițiu a OSCE și partenerii internaționali care gestionează componenta drepturilor omului (OSCE, Consiliul Europei, ONU, misiunile diplomatice relevante), solicitându-le să contribuie la eliberarea și restabilirii în drepturi a lui Adrian Glijin.

„Prin canalul de comunicare de la nivelul oficiilor reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol, au fost perfectate și remise multiple demersuri prin care s-a solicitat elucidarea motivelor recurgerii la asemenea abuzuri. Totodată s-a solicitat asigurarea accesului mamei, familiei și a rudelor apropiate la locul aflării lui Adrian Glijin, comunicarea stării de sănătate și a condițiilor de detenție, oferirea posibilității evaluării medicale a acestuia de către un specialist calificat și imparțial, inclusiv, din partea Crucii Roșii. ”, anunță Biroul politici de reintegrare.

În nota informativă a instituției se mai menționează că eforturi au fost făcute și prin intermediul delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control. Până în prezent însă contactul apropiaților cu Adrian Glijin, dar și a cadrelor calificate propuse nu a fost permis. Starea de sănătate și condițiile de detenție a acestuia sunt neclare urmare a lipsei evaluării de specialitate. Perspectiva eliberării din privațiune nu este comunicată, iar drepturile și libertățile lui inalienabile continuă a fi lezate, fapt ce provoacă o foarte mare îngrijorare, se mai arată în nota informativă a Biroului politici de reintegrare..

„Cazul lui Adrian Glijin va fi menținut și în continuare în atenția autorităților naționale de profil și în pofida tuturor dificultăților existente generate de inaccesibilitatea regiunii pentru toți factorii publici și apărătorii drepturilor omului de pe malul drept al Nistrului acest dosar în comun cu obiectivul strategic de a asigura asistență și protecție cetățenilor a căror drepturi au fost încălcate vor fi incluse pe agenda formatelor de dialog relevante până la soluționarea definitivă și revenirea lucrurilor în albia standardelor universal garantate în materia respectării drepturilor omului, anunță instituția.

Amintim că Adrian Glijin a fost răpit la 8 octombrie 2020 de pe un câmp din preajma localității Cuzmin, din stânga Nistrului. Ulterior familia a fost informată că acesta este în custodia autorităților nerecunoscute de la Tiraspol și este învinuit de „trădare de patrie”. Bărbatul este silvicultor, dar în ultimii ani, potrivit mamei acestuia, Vera Glijin, a muncit sudor în Cehia. Adrian Glijin păștea vitele când a fost răpit de mascați. Familia nu crede că el deținea careva secrete pe care le-ar fi putut „vinde” reprezentanților de pe malul drept al Nistrului, așa cum pretinde așa numitul serviciu de securitate de la Tiraspol. Timp de un an, mama, soția și cei trei copii ai lui Adrian Glijin, nu l-au văzut niciodată, miliția pretextând că e un dosar „secret”. Familia a aflat că în acest răstimp bărbatul zace singur într-o celulă și că este bolnav.

Noutăţile partenerilor

comentarii: