image
Sursa foto: voanews.com

OMS vrea altă anchetă pentru a afla de unde provine Covid-19: „Poate fi ultima şansă de a înţelege originile acestui virus”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că grupul său consultativ nou format privind agenţii patogeni periculoşi ar putea fi „ultima noastră şansă” de a determina originile virusului SARS-CoV-2 şi a îndemnat China să furnizeze date de la primele cazuri.

OMS a numit cei 26 de membri propuşi pentru Grupul său consultativ ştiinţific privind originile noilor agenţi patogeni (SAGO). Printre aceştia se numără Marion Koopmans, Thea Fischer, Hung Nguyen şi expertul chinez în sănătate animală Yang Yungui, care a luat parte la ancheta comună din Wuhan, potrivit Mediafax.

Primele cazuri umane de COVID-19 au fost raportate în oraşul Wuhan, din centrul Chinei, în decembrie 2019. China a respins în repetate rânduri teoriile conform cărora virusul s-ar fi scurs dintr-unul dintre laboratoarele sale şi a declarat că nu sunt necesare alte vizite.

O echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în Wuhan şi în împrejurimi la începutul acestui an, împreună cu oamenii de ştiinţă chinezi, şi a declarat într-un raport comun din martie că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că investigaţia a fost îngreunată de lipsa de date brute referitoare la primele zile ale epidemiei şi a cerut audituri de laborator.

OMS: „Sunt necesare investigaţii detaliate ale primelor cazuri cunoscute şi suspectate în China”

Maria van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, şi-a exprimat speranţa că vor exista şi alte misiuni internaţionale conduse de OMS în China, care să atragă cooperarea acestei ţări. Testele chinezeşti raportate pentru depistarea anticorpilor la locuitorii din Wuhan în 2019 vor fi „absolut critice” pentru a înţelege originile virusului, a spus van Kerkhove.

Într-un editorial din Science, OMS a declarat că sunt încă necesare investigaţii detaliate ale primelor cazuri cunoscute şi suspectate în China înainte de decembrie 2019, inclusiv analize ale probelor de sânge stocate din 2019 în Wuhan şi căutări retrospective ale datelor spitaliceşti şi ale datelor privind mortalitatea pentru cazurile anterioare.

Laboratoarele din zona în care au apărut primele rapoarte de infecţii umane în Wuhan trebuie să fie un punct de interes, deoarece excluderea unui accident necesită dovezi suficiente, a spus acesta.

Mike Ryan: „Poate fi ultima şansă de a înţelege originile acestui virus”

Mike Ryan, cel mai mare expert în situaţii de urgenţă al OMS, a declarat că noul grup de experţi ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2, „un virus care a oprit întreaga noastră lume”. OMS a încercat să „facă un pas înapoi, să creeze un mediu în care să putem examina din nou problemele ştiinţifice. Aceasta este cea mai bună şansă a noastră şi poate fi ultima şansă de a înţelege originile acestui virus”, a spus el.

Chen Xu, ambasadorul Chinei la ONU, la Geneva, a declarat, într-o conferinţă de presă separată, că concluziile studiului comun sunt „destul de clare”, adăugând că, deoarece echipele internaţionale au fost trimise în China deja de două ori, „este timpul să trimitem echipe şi în alte locuri”.

„Cred că, dacă vom continua cu cercetarea ştiinţifică, ar trebui să fie un efort comun bazat pe ştiinţă, nu pe agenţiile de informaţii”, a declarat Chen. „Aşa că, dacă vom vorbi despre ceva, vom face întreaga activitate în cadrul SAGO”.

comentarii: