image
Sursa foto: jurnal.md

Fostul președinte al Federației de Baschet din Moldova a fost condamnat la 8 ani de detenție

Judecătoria Chișinău sediul Centru a pronunțat la 21 noiembrie sentința în cauza penală ce vizează acțiunile fostului președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova (FBRM), Octavian Vucol, învinuit de escrocherie. Acesta a fost condamnat la 8 ani de detenție.

Cauza penală respectivă a fost pornită în luna februarie 2016, de către Centrul Național Anticorupție. Președintele Federației de Baschet din RM, era acuzat că în anul 2014, a organizat o schemă pentru dobândirea bunurilor unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace. Acesta a fost indus în eroare că va contruit un complex sportiv multifuncțional în mun. Chișinău (pe un teren ce nu-i aparținea). Astfel, în urma acțiunilor inculpatului, companiei deținute de cetățeanul Slovaciei, i-a fost cauzat un prejudiciu patrimonial efectiv în sumă de 210 mii de euro.

Judecarea cauzei a durat mai mult de 7 ani, cauza fiind examinată în procedură generală, așa cum persoana nu și-a recunoscut vina în comiterea faptelor incriminate.

Prin sentință din 21 noiembrie 2023, instanța l-a recunoscut vinovat pe fostul Președinte al FBRM de comiterea infracțiunii de escrocherie, condamnându-l la 8 ani de închisoare, cu dispunerea executării pedepsei în penitenciar de tip închis, precum și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita vreo activitate în sfera publică pe un termen de 3 ani. Totodată, urmează să fie încasat din contul acestuia, în beneficiul părții civile, echivalentul în lei a sumei de 175 de mii de euro.

Alți doi inculpați în prezenta cauză, au fost recunoscuți vinovați de comiterea  infracțiunii de favorizare a infracțiunii, fiind liberați de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

Amintim că, un ofițer CNA a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari. Acesta a pretins și primit, în anul 2016, suma de 100 de mii de euro pentru a influența urmărirea penală și a obține o decizie favorabilă în interesul președintelui Federației de Baschet.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: