image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Igor Munteanu, despre contractul semnat cu MGRES: „Nu contează doar prețul economic, ci și implicațiile geopolitice”

În condițile în care ai o enclavă separatistă, nu contează doar prețul economic pe care îl primești pentru energia electrică, ci contează și implicațiile politice și geopolitice care stau în spatele acestei scheme. Decidenții din actualul Guvern și-au asumat un risc extrem de mare atunci când au decis încheierea contractul cu Centrala de la Cuciurgan cedând tot volumul de gaze oferit de Gazprom. Opinia aparține președintelui Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, și a fost expusă în acdrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Nu putem prognoza toate consecințele care vor urma acestei decizii controversate. Pe termen scurt ministrul care s-a ocupat de această alocare a întregului volum de gaze s-ar putea să rezolve o mică problemă obținând electricitate mai ieftină. Dar ne întoarcem sub controlul transnistrean asupra siguranței energetice a RM. Această zonă de control a Transnistriei se numește zonă gri, niciodată nu știi cu ce se termină. Acest avantaj se poate transforma într-un instrument controlat de Moscova, pentru că FR controlează prin marionetele sale de la Tiraspol orice fel de comportament. Discuțiile despre faptul că ei ar fi partida păcii, nu au nicio bază”, a spus Igor Munteanu.

Expertul a criticat și faptul că Chișinăul a cedat întregul volum de gaze obținut de la Gazprom.

„MGRES ar fi putut obține volumul de gaz necesar doar pentru obținerea producerii energiei electrice pentrumalul drept. Cea mai mare parte a consumului de gaze se duce la întreprinderile industriale de pe malul stâng. Acestea aparțin concernului „Șeriff”, care aparține clanului cleptocratic a lui Victor Gușan. Respectiv acest clan primește instrumente de putere în raport cu Chișinăul și surse înzecite ca să-și întărească pozițiile financiare și, cel mai important, primește un instrument de influențare a procesului de reglementare. Odată ce controlezi sistemul energetic al țării, tu devii mult mai influent. Dacă ceva va forța procesul de reglementare după soluțiile Moscovei, suntem foarte descoperiți și asta este o vulnerabilitate strategică”, a mai spus Igor Munteanu.

Expertul a conchis că în condițile în care ai o enclavă separatistă nu contează doar prețul economic pe care îl primești pentru energie electrică, ci contează și implicațiile politice și geopolitice care stau în spatele acestei scheme. „Decidenții din actualul Guvern își asumă un risc extrem de mare pe care nu-l conștientizează întru totul și cred că au lipsit și consultări, cred că a lipsit și responsabilitatea luată de Guvern pentru această decizie unilaterală luată de ministrul Spânu. Eu nu am vzăut rolul premierului Gavrilița pentru această decizie”, a spus Igor Munteanu.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat că trebuie luate în calcul toate aspectele care au determinat autoritățile să ia această decizie.

„RM trebuie să fie asigurată cu suficient gaz și energie elctrică. Totodată, trebuie să asigurăm consumul permanent și neîntrerupt, dar și să putem livra gaz și energie electrică la un preț pe care cetățeanul să poată să-l plătească. Contractul cu întreprinderea din România la care se procură cu 90 de euro MW, nimeni nu ne-a garantat că va fi prelungit după 11 decembrie, de unde reiese că energia electrică putea să ne coste mult mai scump”, a spus deputatul.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: