image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu

Alaiba: Dodon facilitează concursurile trucate și oferă protecție celor instaurați în funcție contrar legii

Deputatul fracțiunii PAS Dumitru Alaiba îl acuză pe șeful statului că ar facilita concursurile trucate și ar oferi protecție persoanelor instaurate în funcții contrar legii.

Legislatorul s-a referit la restabilirea lui Anatolie Zagorodnâi în funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, precum și la numirea unui nou director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică.

Alaiba afirmă că Secretariatul Parlamentului era obligat să conteste la Curtea de Apel decizia de judecată prin care Anatolie Zagorodnâi a fost restabilit în funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor și cea de consilier al ANSC.

„În iunie 2019 scăpam țara de dictatură și izolare. Un sistem bazat pe frică, ilegalitate și da, oameni loiali plasați brutal, contrar legii, în instituții. Ajunși în funcție, ei rămâneau loiali nu legii, ci celor care i-a pus în acea funcție. Igor Dodon a preluat această practică. Igor Dodon facilitează concursurile trucate și oferă protecție celor instaurați în funcție contrar legii, meritelor sau competențelor”, a declarat Dumitru Alaiba.

„La ANSC, Anatolie Zagorodnâi nu îndeplinește condițiile legale de a fi avut trei ani de experiență în achiziții publice. A fost numit urmare a unui concurs, la fel, netransparent. A fost revocat o dată. A mers în judecată. Judecata a scris istorie anulând direct voința poporului. Un precedent extrem de periculos. Zagorodnâi în continuare nu îndeplinește condițiile legale minime de a deține această funcție. Concursul a fost, în continuare unul trucat. Avem indicii că asupra justiției s-au făcut presiuni pe acest caz. Parlamentul este obligat să mențină și protejeze legea. Să îl mai revoce o dată, dacă trebuie. El în continuare nu este competent să ocupe această funcție”, a adăugat deputatul PAS.

În ceea ce privește numirea unui nou director la ANRE, Dumitru Alaiba acuză că Parlamentul a promovat o persoană care a câștigat un concurs ce nu poate fi numit public.

„Spre deosebire de alte cazuri, deputații au fost preîntâmpinați. Alarma a fost bătută de data asta. Au votat oricum. Pentru că așa le-a spus Dodon. Aceste metode de a face concursuri trucate îmi sunt cunoscute. Știu și la ce au dus ele anterior. De aceea trebuie să insistăm, ca să protejăm legea și democrația”, a mai spus legislatorul.

Precizăm că, săptămâna trecută, Dumitru Alaiba a înregistrat o inițiativă legislativă prin care propune revocarea repetată a lui Anatolie Zagorodnâi din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor și cea de consilier al ANSC.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: