image
Sursa foto: jurnal.md

Ședință cu scântei la CSM; Demisia Tamarei Chișca-Doneva, magistrata cu averi ascunse, a fost aprobată

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat parțial cererea de demisie a preşedintelui interimar al Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva. Se întâmplă după ce în iulie curent, CSM a dat start procesului de evaluare a integrității financiare și etice a judecătorilor de la instanța supremă. Chișca-Doneva a spus că ar fi inoportună participarea sa la proba de evaluare. Asta pentru că mandatul său va expira în iunie 2024. Astfel, de astăzi, magistrata este eliberată din funcția de judecătoare a CSJ, deși ea a depus cerere de demisie pentru 31 decembrie.

În debutul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, Tamara Chișca-Doneva a cerut recuzarea membrului CSM Nina Cernat.

„Nina Cernat nu deține calitatea de membru al CSM legal, mandatul fiiind expirat începând cu numirea componenței noi a CSM în baza condițiilor prevăzute de articolul 3/1 din legea cu privire la CSM”, a justificat Chișca-Doneva.

Cererea a fost însă respinsă. Astfel, judecătoarea a cerut amânarea examinării subiectului privind cererea de demisie.

„Vreau să mă gândesc asupra acestei cereri. Vreau să angajez un avocat, să formulez apărare, după ce a fost respinsă recuzarea. Nu retrag cererea”, a spus Chișca-Doneva, după care a părăsit sala, fără să mai așepte decizia.

Amintim că Tamara Chișca-Doneva a indicat în cererea adresată CSM că solicită demisia începând cu data de 31 decembrie 2023, cu achitarea indemnizației unice de concediere. Judecătoarea a invocat în cerere faptul că buna funcționare a CSJ este grav afectată din cauza numărului de posturi vacante și consideră inoportună participarea sa la evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting pentru că mandatul său expiră curând, mai exact în data de 14 iunie 2024.

Pe 15 aprilie a anului trecut, Tamara Chișca-Doneva a fost suspendată din funcția de președinte interimar al CSJ în legătură cu urmărirea penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită, în care a fost vizată. În aprilie curent, aceasta a fost repusă în funcție.

Anterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia din martie 2022 a CSM, prin care a dat acordul pentru percheziții la Tamara Chișca-Doneva și hotărârea din aprilie 2022, prin care aceasta a fost suspendată din funcție.

Judecătoarea ar deține în proprietate o zonă de agrement lângă satul Ratuş, o livadă şi o casă de vacanţă. Gospodăria nu se regăseşte în declaraţia de avere nici a judecătoarei, nici a soţului, vameşul Vasile Chişca. Acest fapt a servit motiv pentru ca procurorii anticorupţie să inițieze pe numele Tamarei Chișca-Doneva un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. În declarație de avere pentru 2022, Tamara Chişca-Doneva declară că deține în proprietate un imobil de peste 145 de metri pătraţi, care valorează peste un milion de lei.

Printre cazurile care au făcut-o „celebră” pe Tamara Chișca-Doneva este dosarul „Gemenii”, pentru care Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat statul să achite despăgubiri de 1,5 milioane de euro. Doneva a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii”, în 2005, iar centrul comercial a ajuns pe mâna oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: