image
Sursa foto: Iurie Pasat/facebook

Grosu despre decedata de COVID-19; Autoritățile trebuie să vină cu un protocol clar, dar nu să lase rudele cu ochii în soare

Cazul înmormântării femeii decedate de noul tip coronavirus, în timp ce rudele apropiate sunt infectate și internate la spital iar întreaga localitate se află în carantină, scoate la iveală faptul că autoritățile nu sunt pregătite pentru astfel de evenimente. De această părere este deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM, Igor Grosu care, la rugămintea primarului satului Bălceana, încearcă să soluționeze acest caz.

Deputatul a menționat pentru jurnal.md că primarul satului Bălceana, Iurie Pasat, a cerut instituirea carantinei mai devreme de alegerile parlamentare noi în circumscripția Hâncești, dar nimeni nu l-a ascultat.

Autoritățile trebuie să vină cu un protocol foarte clar. Eu îl înțeleg pe primar și pe rude le înțeleg, doar nu poți să-i lași pe oameni cu ochii în soare. Cei responsabili trebuie să vină cu un protocol în care să explice clar cum se transportă corpul neînsuflețit până la locul înhumării, punct, nu să expună alți oameni. Aceștia trebuie să fie echipați corespunzător. De ce sicriul trebuie dus într-un transport până la intrarea în sat și de acolo îl pui în alt transport, asta e bătaie de cap. Ei spun că OMS-ul le-ar fi zis că persoanele decedate de coronavirus nu sunt purtătoare de infecție, dar în panica actuală cine te crede? Și varianta inițială „trimiteți o mașină să ia sicriul”, clar că nu a avut succes din start. Pe cine să găsească primarul într-o localitate care este în carantină?”, se întreabă Igor Grosu.

Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a menționat că tot ce au făcut autoritățile în cazul femeii decedate, de la momentul aterizării până la deces, toate măsurile reprezintă contrariul celor necesare.

Femeia putea fi salvată și mulți alții ar fi evitat îmbolnăvirea”, punctează Nemerenco.

Am solicitat reacția ministerului Sănătății, dar până la acest moment nu am primit niciun răspuns.

Amintim că ieri, 18 martie în RM s-a înregistrat primul caz de deces de COVID-19. Femeia decedată avea 61 de ani și a revenit din Italia pe 3 martie ca să-l pomenească pe feciorul său, decedat acum trei ani. La moment soțul victimei dar și alte rude sunt internate la spitalul „Toma Ciorbă”, fiind infectate cu noul virus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: