Prima ţară afectată de noul coronavirus la sfârşitul anului trecut, China a reuşit între timp să frâneze considerabil epidemia, în ultimele săptămâni fiind înregistrate zilnic doar câteva noi cazuri de îmbolnăvire, majoritatea în rândul persoanelor revenite din străinătate.

Însă la Beijing a fost confirmat joi un caz de COVID-19 de origine necunoscută, urmat vineri de alte două. Ultimul caz de COVID-19 confirmat înaintea acestora datează de la jumătate lunii aprilie. De la începutul epidemiei şi până atunci, la Beijing au fost confirmate în total 597 de cazuri de COVID-19 şi 9 decese.

Ultimele două persoane contaminate sunt angajaţi ai Centrului de cercetări asupra cărnii. Unul dintre ei vizitase recent oraşul Qingdao, din estul ţării. Două pieţe din Beijing unde au fost aceste două persoane au fost închise vineri total sau parţial şi vor fi dezinfectate.

Anunţarea noilor cazuri de COVID-19 a declanşat reacţii de îngrijorare pe reţelele sociale în rândul populaţiei acestui oraş de peste 17 milioane de locuitori.

„Beijingul va fi incontrolabil! Trebuie ameliorată rapid prevenţia! Riscă să vină un al doilea val”, a scris un utilizator al reţelei sociale Weibo, echivalentul Twitter în China. „Tremur de frică (...) Mă duc să-mi cumpăr alte măşti. Sper că aceasta se va termina în curând”, comenta un altul.

De asemenea, autorităţile au decis amânarea reluării şcolii pentru trei clase primare până la o dată nedeterminată, după ce iniţial se stabilise că şcolile se vor redeschide luni. Elevii din capitala Chinei au revenit progresiv la şcoală începând de la sfârşitul lunii aprilie, după trei luni de vacanţă forţată şi de cursuri la distanţă.