image
Sursa foto: Facebook/Marina Tauber

Marina Tauber, reținută la Aeroport în timp ce voia să plece din țară; „Exista risc considerabil că învinuita se va eschiva”

Marina Tauber, care astăzi își sărbătorește ziua de naștere, a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău în această dimineață, în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. La baza reținerii a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei, precizează Procuratura Anticorupție.

La 28 aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a depus un demers la judecătorul de instrucție să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel.

„Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută la aeroport pentru că exista un risc considerabil că se va eschiva de la organul de urmărire penală”, se spune într-un comunicat emis de PA.

Amintim că pe 5 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă - eliberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții:

- să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță;

- să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și

- să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

La 15 februarie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) a respins cererea avocaților privind revocarea măsurii preventive - eliberarea provizorie sub control judiciar. Dar la 22 februarie 2023, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul avocaților în interesele învinuitei Tauber Marina, casând încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) din 15 februarie 2023, astfel, revocându-i obligațiile stabilite anterior prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 05 ianuarie 2023.

Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) urmează să examineze demersul procurorilor pentru înlocuirea măsurii cu arest preventiv.

Marina Tauber declarase dimineață, într-un live de la Aeroport pe pagina sa de facebook, că a aflat că urmează să fie emis mandat de arestare pe numele ei, dar că avea planificată demult călătoria.

„Ei se tem atât de mult de Ilan Șor, de mine și de echipa noastră, că vor să mă aresteze. A fost dispus să fie schimbată măsura preventivă în privința mea. Niciun arest și nicio presiune n-o să mă oprească, dar ca să evităm speculațiile, vă spun că am planificat astăzi să plec în străinătate, pentru că am nevoie de o vizită medicală. Nu știam că o să fie ședință de judecată în privința mea. Vreau să transmit Maiei Sandu și tuturor să nu retrăiască, plec pe câteva zile și revin joi. Mulțumesc pentru așa cadou de ziua de naștere. Cred că în curând, doamna Sandu, și tu o să primești așa cadouri de ziua de naștere”, a spus Tauber.

Noutăţile partenerilor

comentarii: