image
Sursa foto: jurnal.md

Maia Sandu: Rusia vrea să refacă Uniunea Sovietică și să controleze Republica Moldova

Rusia a tins mereu să-și subordoneze Republica Moldova, inclusiv ca parte componentă a unui plan de a reface Uniunea Sovietică. Presiunile asupra Republicii Moldova se fac prin șantaj energetic și proteste stradale, cu scopul de a submina eforturile Guvernului de la Chișinău de a orienta țara spre Uniunea Europeană.

Președintele Maia Sandu a făcut aceste declarații într-un interviu pentru publicația britanică, Financial Times.

Rusia a încercat întotdeauna să controleze Moldova prin diferite metode. Când au văzut că nu mai pot folosi energia ca instrument de șantaj, s-au orientat spre alte măsuri, inclusiv proteste de stradă, profitând de dificultățile sociale ale oamenilor”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu consideră că planurile Rusiei de a reface Uniunea Sovietică nu sunt realiste, iar Ucraina este cea care protejează Republica Moldova în acest sens.

„Rusia ar vrea să refacă Uniunea Sovietică. Vor să readucă vremurile de înapoi. Noi nu vrem asta. Republica Moldova a făcut parte din zona gri timp de 30 de ani, iar aceasta a însemnat pentru noi sărăcie, corupție, proastă guvernare și emigrare în masă. Vrem să fim parte a lumii democratice. Nu văd planul Rusiei ca fiind realist, dar aceste acțiuni continuă să submineze eforturile noastre”, a declarat șefa statului pentru Financial Times.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: