image
Sursa foto: captură video

CSM a aprobat cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva, raportoare în dosarul Șor

După mai multe încercări, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat astăzi cererea de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul. Magistrata face parte din completul de judecători care examinează dosarul Șor, fiind și raportor pe dosar.

Membrul CSM, Petru Moraru, raportor, a declarat că cererea judecătoarei a fost depusă încă în luna noiembrie a anului 2020, iar aceasta este a patra oară când acest subiect este examinat de către Consiliu.

În cererea sa, magistrata a solicitat plecarea onorabilă din funcție, lucru care nu a fost susținut de toți membrii Consiliului și, respectiv, nu a fost aprobat.

„Cu zece voturi pro ale membrilor prezenți, plenul CSM hotărăște: se acceptă cererea de demisie a judecătorului Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul. Se propune președintelui Republicii Moldova eliberarea doamnei Nina Veleva din funcția de judecător al Curții de Apel Cahul în temeiul articolul 25, alineat 1, litera a din legea cu privire la statutul judecătorului, înaintând proiectul decretului respectiv. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, citată de IPN.

Dosarul de condamnare a fostului președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Șor, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul în februarie 2018. De atunci au fost numite zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive. Examinarea cauzei se află la faza cercetării judecătorești. Ultima oară ședința a fost amânată pe 22 ianuarie, pe motiv că a fost înaintată cerere de recuzare a completului de judecată. Astfel de demersuri au exista și anterior din partea avocaților, însă acestea au fost respinse. Următoarea ședință este programată pentru data de 27 ianuarie, ora 09.00.

Noutăţile partenerilor

comentarii: