image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Atenție, primari, veți fi amendați dacă nu respectați legea care interzice panglica „Sfântului Gheorghe” // FOTO

În mai multe localități din Republica Moldova, pe lângă monumentele ridicate în memoria ostașilor sovietici au fost instalate și niște panouri cu imagini pe care sunt desenate panglici negru-oranj, interzise recent prin lege în Basarabia. Primarii localităților unde există astfel de panouri s-au trezit în neștire cum să procedeze cu ele. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, afirmă că vor fi sancționați, dacă nu se conformează legii.

Am contactat doi primari de localități unde există astfel de panouri, o localitate unde acesta a fost instalat demult și alta, cu doar doi ani în urmă, să-i întrebăm ce vor face cu aceste panglici.

Ivan Mereuță, primarul satului Valea Perjei, raionul Taraclia, a afirmat că panoul din sat care conține și panglica bicolor pe el a fost instalat odată cu monumentul ridicat în memoria ostașilor sovietici.

“Nici nu țin minte dacă pe panou este desenată panglica. Nu știu ce vom face cu ea, dacă este acolo. Până acum, nimeni nu ne-a informat ce să facem în acest caz”, ne-a spus el la telefon.
panglica, Valea Perjeipanglica, Valea Perjei

În satul Sofia, raionul Hâncești, panoul din spatele monumentului ridicat în memoria ostașilor sovietici decedați în cel de-al Doilea Război Mondial la fel conține așa numita panglică a „Sfântului Gheorghe”. Doar că, acest panou din pânză a fost instalat recent, în 2020, odată cu reabilitarea monumentului, „la inițiativa administrației publice locale, nu a mea”, afirmă primarul Ion Mîrza. Primarul susține că s-a consultat cu responsabilii din direcția de cultură, înainte de a recurge la reparația monumentului.

„Monumentul a fost cu marmoră, dar noi l-am schimbat cu granit. La reabilitarea monumentului ne-a ajutat un cetățean, care ne-a sponsorizat cheltuielile. M-am consultat cu reprezentanți de la Ministerul Culturii, cu Direcția de Cultură din Hâncești și ei mi-au spus că, „dacă voi nu schimbați nimic, dar numai îl reabilitați, nu-i o problemă”. Noi am respectat ce scria pe monument, dar dacă am pus granit și nu se observa, am hotărât să punem panourile în spate”, mărturisește Ion Mîrza de unde s-a luat acel panou în spatele monumentului.
panglicapanglica
panglicapanglica

Ce vor face cu panglica bicolor la Sofia?

L-am întrebat pe primarul de Sofia ce vor face cu această panglică. „N-o să facem nimic, așa rămâne! Ce să pun în loc, știți cât costă un astfel de panou? Noi nu am pus-o pe un an sau doi! Când am instalat-o, nu era interdicție, asta nu-i omul s-o poarte. Omul dacă o pune la piept, mă rog, e altceva. Eu nu pot schimba nimic, ce am găsit pe internet, aceea am comandat și aceea am făcut. Eu am propus să punem pe o parte anul începutului celui de-al Doilea Război Mondial, pe cealaltă parte să fie Ziua Biruinței. Și iată, în a doua pagină, băieții au găsit pe internet imagini cu panglica asta. Și eu ce să-i fac, s-o tai, ori s-o vopsesc? Dacă este o problemă, o să vină legea și o să mă impună, vom vedea. Să vină Cancelaria de Stat să mă oblige să-l demolez și l-oi demola! Dar atunci trebuie să stăm de vorbă cu locuitorii satului, dacă face ori nu, că eu nu fac lucrurile din capul meu”, ne-a răspuns primarul satului Sofia.

Despre ce se va întâmpla cu aceste panouri, dacă vor fi amendați sau nu primarii localităților unde există astfel de imagini pe lângă monumentele sovietice, am întrebat-o pe ministra de interne, Ana Revenco, a doua zi de la intrarea legii în vigoare.

Ministra ne-a spus să ne adresăm șefului Inspectoratului General de Poliție, menționând că “ei acum fac evaluările de risc și mecanismele de aplicare a legii”, dar, a menționat Ana Revenco, „trebuie să fim foarte prudenți, chibzuiți în astfel de cazuri, pentru noi contează liniștea socială. Și dacă există mecanisme care ne permit să documentăm și să sancționăm în timp, pacea în societate este primordială”, a reiterat Ministra Afacerilor Interne a Republicii Moldova, Ana Revenco.

Solicitat să ne dea un răspuns, prin intermediul serviciului de presă, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a menționat că indiferent de anul plasării acestor panouri, persoanele responsabile vor fi sancționate:

„Poliția va documenta cazul și persoanele responsabile vor fi sancționate. Indiferent de anul plasării acestora”, scrie în răspunsul trimis de serviciul de presă al Inspectoratului General de Poliție.
panglicapanglica

Satul Oxentea, Dubasari

Noutăţile partenerilor

comentarii: