image
Sursa foto: capc.md

Evaluarea candidaților la CSP, la etapa audierilor publice: Șapte procurori au fost audiați

În perioada 21 - 28 aprilie 2023, Comisia Pre-Vetting a audiat șapte procurori în cadrul primei runde de audieri a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior la Procurorilor (CSP). Audierile, în ședință publică, s-au desfășurat în contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la funcția de membru în organul de autoadministrare a procurorilor.

În cadrul audierilor, candidații procurori Vitalie CODREANU și Cristina GLADCOV de la Procuratura Anticorupție, Aliona NESTEROV, Gheorghe BORȘ și Iuri LEALIN de la Procuratura Generală, Mariana CHERPEC, de la Procuratura municipiului Chișinău, și Dumitru OBADĂ, agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), au răspuns la întrebările membrilor Comisiei pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare.

Candidatul Anatolie GÎRBU a solicitat să fie evaluat exclusiv în baza materialelor acumulate de Comisie, optând să nu participe la audieri în ședință publică. Comisia Pre-Vetting va anunța rezultatele procesului de evaluare în cazul celor opt candidați în perioada următoare.

Runda a II-a de audieri, la care sunt așteptați alți cinci procurori candidați și un reprezentant al societății civile, propus de Academia de Științe pentru o funcție de membru în CSP, este preconizată pentru sfârșitul lunii mai.

Amintim că, la concursul pentru CSP s-au înscris 18 candidați, dintre care 17 procurori din cadrul Procuraturii Generale, procuraturilor teritoriale și specializate și un reprezentat al societății civile. Dintre aceștia, patru procurori candidați la CSP nu au promovat evaluarea pe motiv că s-au retras din concurs sau nu au depus în termenii stabiliți actele obligatorii prevăzute de lege.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: