image
Sursa foto: Wikipedia

Zeci de personalități de știință și cultură din R. Moldova solicită o expertiză a activității Academiei de Știință // VIDEO

Rolul Academiei de Științe este pus sub semnul întrebării. Aproape 40 de personalități de știință și cultură îşi exprimă „profunda nedumerire privind statutul actual, ambiguu, artificial şi toxic al Academiei de Ştiinţe a Moldovei”. Într-o petiție adresată conducerii Republicii Moldova, semnatarii afirmă că instituția vizată „înghite din bugetul statului peste 20 de milioane de lei, anual, fără a produce ceva viabil în plan ştiinţific şi social”.

„Academia, în ipostaza ei actuală este o ficțiune, care consumă din bugetul de stat 24 de milioane de lei pentru evaluare, expertiză etc. Ce expertiză fac ei? Iau datele de la alte instituții, agenții și le ajustează într-un raport anual, lucru pe care l-ar putea face o secretară cu 70 de mii de lei pe an. Nu cu 24 de milioane, da? Academia este o instituție parazitară”, a menționat publicistul Andrei Țurcanu.

Potrivit semnatarilor petiției, pentru că Academia de Științe nu are în structura sa instituții de cercetare, nu este clar cum funcționează aceasta în prezent. Alegerile noilor membri ar fi trucate, astfel încât să câștige concursurile doar persoane loiale conducerii Academiei, care în viitor, să voteze pentru același președinte. Iar activitatea membrilor ar fi influențată politic.

„Atunci când este amenințată limba română, adevărul științific, Academia trebuie să strige! E destul să deschidem internetul și să vedem fotografia președintelui Dodon, cel mai înfocat dușman al limbii române, împreună cu distinșii academicieni în frunte cu domnul Tighineanu. Cel care spune că limba este moldovenească, cel care a făcut atât rău interesului național și celui științific. Ce căuta el în forul sacru al Academiei de Științe?", a spus directorul Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi.

Și expertizele, pe care le realizează academicienii, ar fi trucate, experţii anonimi fiind aleşi după bunul plac al conducerii Academiei de Științe, în scopul răfuielilor cu echipele de cercetare incomode. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Constantin Ivanov, a cărui cercetare a fost expertizată tendențios, ca o răzbunare față de profesorul, care i-a coordonat activitatea științifică.

„A început să facă expertize fără a avea experți, după anumite criterii de favoritism. Totul datorită acestor grupuri de interese, în care fiecare, după anumite criterii de loialitate, își favorizează anumiți pretendenți sau interese." ALEXANDRU COSMESCU, doctor în filologie: "Academia încearcă să-și inventeze tot felul de activități: prelegeri publice, expertize, declarații, până își va da seama cu ce se va ocupa în continuare. AȘM, în felul în care se reinventează și restructurează de la an la an, nu are o misiune clară. Încearcă s-și creeze identități multiple, în funcție de interesele politice ale momentului și interesele grupului care o conduc”, a spus cercetătorul științific, Constantin Ivanov.

Reporterul Jurnal TV a încercat să vorbească cu cineva din conducerea Academiei de Științe, dar a primit refuz. În schimb, secretariatul i-a expediat un comentariu scris. În acesta, academicienii susțin că cei care au semnat petiția recurg la atacuri nefondate.

COMENTARIUL ACADEMIEI DE ȘTIINȚE: „În declarație sunt numeroase neadevăruri, privind activitatea Academiei, „indiferentismul” manifestat față de limba română. Acțiunile Academiei privind denumirea corectă a limbii pe care o vorbim, conferințe, simpozioane, prelegeri publice, sunt o dovadă că Academia noastră a susținut și a promovat consecvent adevărul științific despre limba română. Este clar că petiția are drept scop destabilizarea situației în domeniul științei și de a introduce haos în activitatea comunității științifice”.

Semnatarii petiției, 38 de personalități, solicită sistarea alegerilor noilor membri şi convocarea de urgenţă a unei Adunări Generale a Academiei de Științe. Totodată, aceștia solicită să fie petrecută o expertiză complexă a activității științifice și a modului în care sunt folosiţi banii publici de către ea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: